u iščekivanju napada

Ruski veleposlanik u EU 'spustio' Amerikancima: Ratovi u Europi rijetko počinju u srijedu

16.02.2022 u 08:24

Bionic
Reading

Ruski veleposlanik u EU Vladimir Čižov odbacio je američka upozorenja na mogući ruski napad na Ukrajinu u srijedu

"Što se Rusije tiče, uvjeravam vas da neće biti napada ove srijede. Niti će biti daljnjih eskalacija u dolazećem tjednu, niti tjednu poslije toga, niti sljedeći mjesec", rekao je Čižov u komentaru objavljenom u srijedu u njemačkom dnevniku Die Welt.

"Ratovi u Europi rijetko počinju u srijedu", dodao je.

Američka vlada rekla je da smatra mogućim ruski upad u Ukrajinu prije završetka Zimskih olimpijskih igara u Kini u nedjelju.

SAD i NATO optužuju Rusiju da priprema novi napad na Ukrajinu, nakon aneksije Krima 2014., a te optužbe Rusija niječe.

Čižov je osudio američke tvrdnje o mogućem napadu na Ukrajinu. "Kada optužujete - posebno vrlo ozbiljne optužbe protiv Rusije - također ste odgovorni da pružite dokaze. U suprotnom je to kleveta." Upitao je: "Pa gdje su dokazi?"

Veleposlanik je ponovno pozvao Zapad da ozbiljno razmotri zabrinutost Rusije za sigurnost.

Ruske vojne vježbe Izvor: Profimedia / Autor: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

"Kad naši partneri konačno poslušaju naše legitimne zabrinutosti, proces smirivanja neće se dugo čekati. To će biti u interesu svih Europljana od Lisabona do Vladivostoka, ali i drugih država u svijetu", rekao je.

Kremlj zahtijeva da NATO ograniči sve aktivnosti u istočnoj Europi i obeća da neće primiti bivše sovjetske republike - kao što je Ukrajina - kao nove članice. Moskva također zahtijeva zabranu raspoređivanja oružanih sustava, uključujući američki proturaketni sustav, blizu ruskih granica.