prekid financija

SAD uveo sankcije entitetima povezanima s Hamasom

18.10.2023 u 15:51

Bionic
Reading

Vlada američkog predsjednika Joea Bidena u srijedu je uvela sankcije kojima je svrha prekid financija Hamasu, te ciljaju, između ostalog, na „tajni Hamasov investicijski portfelj”, financijskog posrednika vezanog za Iran i virtualnu mjenjačnicu u Gazi

Sankcije uvedene pod izvršnom odredbom vezanom za protuterorizam ciljaju devet pojedinaca i jedan entitet u Gazi te u državama koje uključuju Sudan, Tursku, Alžir i Katar, priopćilo je američko ministarstvo financija.

SAD poduzima brze i odlučne akcije kako bi ciljao na Hamasove financijere i posrednike nakon njegovog brutalnog i nesavjesnog masakra izraelskih civila, uključujući djecu”, rekla je ministrica financija Janet Yellen.

„Nastavit ćemo poduzimati sve potrebne korake kako bismo Hamasovim teroristima oduzeli mogućnost da prikupljaju sredstva i da ih koriste za izvođenje zločina i teroriziraju narod Izraela”, dodala je Yellen.

Sankcije ministarstva dolaze u vrijeme dok je predsjednik Joe Biden u posjetu Izraelu te se susreo s premijerom Benjaminom Netanyahuom.