tajna kampanja?

SAD vjeruje da iza ubojstva kćeri Aleksandra Dugina stoji Ukrajina

05.10.2022 u 23:50

Bionic
Reading

Obavještajne agencije Sjedinjenih Američkih Država vjeruju da su dijelovi ukrajinske vlade odobrili napad autobombom u blizini Moskve u kolovozu u kojem je ubijena Darja Dugina, kći istaknutog ruskog nacionalista, što je element tajne kampanje za koju se američki dužnosnici plaše da bi mogla proširiti sukob, javlja New York Times

Američka obavještajna zajednica vjeruje da su eksploziju automobila bombe u kojoj je ubijena Darja Dugina, kći istaknutog ruskog političara Aleksandra Dugina, odobrili unutar ukrajinske vlade, rekli su izvori CNN-u. Nadalje navode da SAD nije bio upoznat s planom, a još uvijek nije jasno tko je točno naručio atentat. Također nije jasno vjeruje li američka obavještajna zajednica da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij bio svjestan zavjere ili ju je odobrio.

Čini se da izvješće obavještajne službe, o kojem je prvi izvijestio New York Times, podupire elemente zaključka ruskih vlasti da je bombaški napad bio planiran. Rusija je optužila Ukrajinu da je odgovorna za napad, što je Ukrajina nakon eksplozije oštro demantirala. Dužnosnici ukrajinske vlade nisu odmah odgovorili na CNN-ov zahtjev za komentar, dok su NSC, CIA i State Department odbili komentirati optužbe.

  • +2
Nedaleko od Moskve ubijena Darja Dugina Izvor: EPA / Autor: RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE

Američki obavještajni dužnosnici vjeruju da je Dugina vozila očev automobil te noći kada je ubijena, te da je njezin otac bio stvarna meta operacije, rekao je jedan od izvora. Dugin je ruski ultranacionalist i filozof koji je bio žestoki zagovornik ruskog rata u Ukrajini.

  • +16
Ispraćaj ubijene Darje Dugine Izvor: Profimedia / Autor: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Obavještajni podaci koji upućuju da je Ukrajina umiješana u taj događaj, ako su istiniti, signaliziraju širenje ukrajinskih tajnih operacija. Do danas su ukrajinski napadi unutar Rusije uglavnom bili ograničeni na napade na skladišta goriva i vojne baze u gradovima duž rusko-ukrajinske granice, poput Belgoroda. Ali SAD nisu dobro upućene u sve planirane napade Ukrajine, rekli su izvori za CNN.