Zapad i zemlje u razvoju

Sastanak o Ukrajini početkom kolovoza u Saudijskoj Arabiji, ali bez Rusije

29.07.2023 u 21:27

Bionic
Reading

Saudijska Arabija trebala bi u kolovozu biti domaćin razgovora o Ukrajini između zapadnih zemalja, Ukrajine i ključnih zemalja u razvoju, uključujući Indiju i Brazil, izvijestio je u subotu Wall Street Journal

Sastanak bi trebao okupiti visoke dužnosnike iz tridesetak zemalja u Džedi 5. i 6. kolovoza, navodi list, citirajući uključene diplomate. Oni kažu da se Ukrajina i zapadni dužnosnici nadaju da bi pregovori, koji isključuju Rusiju, mogli dovesti do međunarodne potpore mirovnim uvjetima koji idu u prilog Ukrajini.

Kremlj, koji tvrdi da je anektirao otprilike šestinu Ukrajine, smatra mirovne pregovore s Ukrajinom mogućima tek kada Kijev prihvati "novu stvarnost", što je referenca na ruske teritorijalne dobitke. Kijev bi prihvatio pregovore s Rusijom tek nakon što Moskva povuče svoje trupe.

  • +14
Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Među pozvanim zemljama još nije jasno koliko će ih prisustvovati. Britanija, Južnoafrička Republika, Poljska i EU su među onima koji su potvrdili nazočnost, a očekuje se da će stići i američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, dodaje WSJ.