neuređeno pitanje

SDP predlaže da o izuzeću Novaković odlučuje saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove

04.06.2019 u 11:41

Bionic
Reading

SDP je u utorak saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, koji se okuplja na sjednici u četvrtak, predložio zaključak po kojem bi za odlučivanje o pitanjima izuzeća predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković bio nadležan Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove

Prošloga petka Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije moglo donijeti odluku o sukobu interesa premijera Andreja Plenkovića u "aferi Hotmail" zato što je Plenković dan ranije zatražio izuzeće Novaković, navodeći da je ona u sukobu interesa jer je bila zaposlenica HUP-a, kojega je financirao i bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić.

U obrazloženju zaključka, koji potpisuje SDP-ov Peđa Grbin, stoji da Zakonom o sprječavanju sukoba interesa nije uređeno pitanje izuzeća ni nadležnost za odlučivanje o izuzeću pa SDP-ovci smatraju da se to pitanje riješi primjenom Zakona o općem upravnom postupku, koji se supsidijarno primjenjuje na pitanja koja nisu uređena Zakonom o sprječavanju sukoba interesa.

To što Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove utvrđuje i nadzire moguće kršenje zakona predsjednice i članova Povjerenstva daje tom Odboru nadzornu ulogu u odnosu na rad predsjednika i članova Povjerenstva, što znači da je upravo taj Odbor nadležan i za pitanje izuzeća predsjednice Povjerenstva, pojašnjava Grbin.

U oporbi su uvjereni da je Plenković zatražio izuzeće Novaković kako bi otegnuo, pa čak i onemogućio donošenje odluke o njegovu eventualnom sukobu interesa. Naime, istaknuo je u prijedlogu Grbin, bez odluke o izuzeću Novaković pred Povjerenstvom se ne može nastaviti ni postupak protiv Plenkovića.

Zato Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, kojemu Poslovnik daje ovlast da odlučuje o pitanjima djelokruga rada radnih tijela Sabora, treba donijeti predloženi zaključak kako bi se otklonile dvojbe oko nadležnosti za odlučivanje o izuzeću predsjednice Povjerenstva, da bi se moglo nastaviti s postupkom u slučaju Plenković, ali i drugima u kojima bi se moglo postaviti pitanje izuzeća predsjednice Povjerenstva, ističe Grbin.

Prošloga tjedna oporba je najavila da će tražiti sazivanje izvanredne sjednice Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav zbog političkih pritisaka na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, no, kako je za četvrtak sazvana redovna sjednica na kojoj će se razmatrati izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2018. godinu, zatražit će dopunu dnevnog reda. Hoće li ta točka biti uvrštena, odlučit će većina u Odboru.