promjena statuta

Šeksov posinak napisao nova pravila za HDZ: Tko je optužen, privremeno leti iz stranke

05.03.2018 u 10:49

Bionic
Reading

Mogućnost organiziranja unutarstranačkih referenduma, stranački predizbori, širenje izbornog modela 'jedan član, jedan glas' te privremeno suspendiranje članova stranke optuženih za kazneno djelo najvažniji su prijedlozi nacrta novog Statuta HDZ-a

Glavne smjernice nacrta novog statuta vladajuće stranke su veće uključivanje članova u oblikovanje stranačkih politika, jačanje neposrednijeg odabira stranačkih dužnosnika te otvaranje mogućnosti sudjelovanja članova u odabiru HDZ-ovih kandidata na lokalnim i nacionalnim izborima.

Radna skupina za izradu prijedloga novog Statuta HDZ-a, na čelu s Karlom Resslerom, savjetnikom premijera Andreja Plenkovića, predlaže uvođenje instituta unutarstranačkog referenduma, odnosno neposredno izjašnjavanje članova stranke o određenim pitanjima.

  • +3
Karlo Ressler Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Radna skupina predlaže širenje modela 'jedan član – jedan glas' na izbor članova svih središnjih tijela stranke ili barem na izbor predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike HDZ-a.

HDZ-ovi kandidati za načelnike, gradonačelnike, župane, vijećnike te saborske zastupnike ubuduće bi se trebali birati na stranačkim predizborima.

'Potrebno je otvoriti mogućnost da članovi svojim glasovanjem utječu na izbor dijela kandidata na izborima na nacionalnoj razini. Preostali dio kandidata, kao i poredak svih kandidata na listi, određivala bi središnja tijela stranke na prijedlog Predsjedništva HDZ-a', stoji u nacrtu novog Statuta.

Radna skupina predlaže brže i lakše suspendiranje članova stranke: 'Novim Statutom potrebno je uvesti i urediti institut privremene suspenzije članskih prava koja bi se mogla odrediti za članove kod kojih postoji osnovana sumnja u postojanje razloga za isključenje, a osobito u slučaju optužbi za kazneno djelo.'

  • +10
Proslava rođendana HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Vodstvo stranke očito želi poboljšati i naplatu članarina. Naime pravo glasa na unutarstranačkim izborima i referendumima imali bi samo HDZ-ovci koji redovito plaćaju članarinu.

Članovi HDZ-a do 18. ožujka mogu poslati svoje prijedloge i komentare, a radna skupina do 1. travnja mora konačni prijedlog novog Statuta dostaviti Predsjedništvu HDZ-a.