kritika milanovića

Selak Raspudić o sukobu oko Ukrajine: 'Na djelu je sluđivanje naroda i ponižavanje HV-a!

03.10.2024 u 14:17

Bionic
Reading

I dalje se nižu reakcije na najnoviji sukob oko sudjelovanja hrvatskih vojnika u misiji potpore Ukrajini, a svoj stav iznijela je danas i nezavisna saborska zastupnica i neslužbena kandidatkinja za predsjednicu Marija Selak Raspudić

'Najnovija događanja oko slanja hrvatskih vojnika u NSATU misiju zorno ukazuju zašto je to ne samo neophodno, nego i hitno kako bi se Hrvatsku učinilo sigurnom u ovim izrazito nestabilnim vremenima. Naime, nakon što smo o korištenju vojnog helikoptera aktualnog predsjednika slušali dva potpuno različita tumačenja istih brojki, sada još jednom svjedočimo izrazito nemoralnom zbunjivanju naših građana slušajući dvije interpretacije jedne te iste misije, jednu Predsjednika RH, a drugu Predsjednika Vlade RH. I naši se građani opravdano pitaju što je zapravo istina', poručila je u priopćenju Marija Selak Raspudić.

'U tom smislu želim istaknuti da NSATU misija nije „pakiranje konzervi“ kao što je istaknuo jedan pripadnik vladajuće većine, niti puko zgrtanje dnevnica u Njemačkoj kao što naglašava Predsjednik Vlade Andrej Plenković, nego je riječ o vojno borbenoj obuci. Hrvati su kroz povijest i previše ginuli za tuđe interese. Kao Predsjednica Republike Hrvatske sigurno neću dopustiti da se to ikada više dogodi jer kao nestranačka kandidatkinja svoj račun polažem isključivo hrvatskim građanima', dodala je.

Međutim, prozvala je predsjednika Milanovića. 'U ovom slučaju Predsjednik Milanović manipulirao je osjećajima naših građana i doveo ih u zabludu oko važne vojno-sigurnosne teme zbog vlastitog političkog probitka. Iako uključivanje u navedenu misiju može povećati rizik za RH zbog metoda hibridnog ratovanja, odnosno Cyber te oblicima specijalnog djelovanja (psiholoških i informacijskih operacija) prema RH, ona nije slanje Hrvatske vojske na ratište u Ukrajinu kao što je građane RH naveo da misle aktualni predsjednik. To potvrđuje da mu nedostaje i takta i razboritosti za obnašanje funkcije vrhovnog vojnog zapovjednika te da nam je potrebna izborna smjena na čelu države', poručial je.

'Ovaj je sukob ponovo na površinu iznio najveći problem naše vanjske politike, a on nije slanje ili neslanje hrvatskih vojnika u NSATU – misiju, nego neusuglašenost onih koji o tome odlučuju. Hrvatska je posljedično doživjela javni prikaz nefunkcioniranja države zbog nemogućnosti donošenja zajedničkih odluka različitih dionika vlasti u području obrane i sigurnosti. Hrvatski je vojnik taj koji će u NATO-ovim misijama i Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri NATO-u imati neugodnosti zbog nemogućnosti pravovremenog donošenja odluka na nacionalnoj razini, a to je nedopustivo!', kazala je Marija Selak Raspudić.

'Odluke o kapacitetu sudjelovanja RH u NSATU misiji nisu donesene preko noći, nego su prošle čitav niz tijela kako bi zadobile svoj konačni oblik. Predsjednik Republike Hrvatske morao je o tome biti obaviješten te se ništa ne smije obećavati bez njegove prethodne suglasnosti. No, isto tako, on je sigurno znao koji su planovi u tijeku jer svaki tjedan treba primati izvješća o stanju OS RH od Načelnika GS OS RH. Ukoliko im se protivio morao je reagirati mnogo ranije jer je sada Hrvatska, a time i Hrvatska vojska dovedena u nezavidnu situaciju. Na tom tragu želim istaknuti da je Hrvatska ranije poslala velik broj helikoptera Mi 8, dva transportna zrakoplova i značajnu količinu vojne opreme te treba nastaviti pomagati Ukrajini ne samo zato jer je riječ o prijateljskoj zemlji, nego i jer u ovako nestabilnim geopolitičkim okolnostima Hrvatska ne smije dvojiti oko toga tko joj je saveznik', dodaje.

'Dosad smo u hrvatskoj vanjskoj politici s jedne strane svjedočili kalkulantskoj mlakosti motiviranoj osobnim interesima, a s druge isključivo verbalnoj drskosti motiviranoj osobnim kompleksima. Hrvatskoj je potrebna državnica koja je doista nestranačka i koja će se voditi jedino interesom domovine, odnosno samostalne Hrvatske, a koja će vojno-sigurnosna pitanja shvaćati ozbiljno te ih neće koristiti kao sredstvo dnevno-političkog prepucavanja pa kroz njih otkrivati vojne tajne koje se odnose na borbenu spremnost naših pilota, odnosno hrvatske vojske. Živimo u sve povezanijem i dinamičnijem umreženom svijetu, u sve većem trenju sučeljavanja globalnih interesa, posebno u zonama geostrategijski značajnih lokacija. Povećava se globalni prostorni opseg i intenzitet ratnih sukoba. Kao Predsjednica Republike Hrvatske usredotočit ću se na kreiranje nacionalne strategije, a posebno na njene funkcionalne sastavnice razvoja vojnih sposobnosti i vanjske politike, na njihovu koordinaciju i sinkronizaciju u ostvarivanju nacionalnih interesa i ciljeva. Svi su državnici prolazni, a naša domovina i vojska koja ju štiti trajno su postignuće i nacionalne vrijednosti proistekle iz Domovinskog rata. Samostalna Hrvatska napokon je u Domovinskom ratu stvarana pod jednim barjakom i postala sastavni dio slobodnog svijeta. U tom međunarodnom kontekstu, poštujući svijet u kome živimo, naša je obaveza da je sačuvamo i osnažimo za generacije koje dolaze', kazala je nezavisna saborska zastupnica.