misija nato-a

Plenković: Milanovićevo nedavanje suglasnosti za aktivnost u Ukrajini je cirkus i politikanstvo

01.10.2024 u 18:15

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije nakon sjednice stranačkog predsjedništva

Plenković je, među ostalim, rekao da će se izmjenama stranačkog statuta povećati broj izravno biranih članova predsjedništva tako da iz svake županijske organizacije bude po jedan, odnosno da ih bude 21, umjesto dosadašnjih deset.

Na novinarsko pitanje o Milanovićevom uskraćivanju suglasnosti za sudjelovanje Oružanih snaga RH u NATO aktivnostima potpore Ukrajini, Plenković je uvodno rekao da je Milanović orkestrirao prosvjed umirovljenika, a da njegova Vlada svim snagama pomaže umirovljenicima.

'Kao što smo imali onaj cirkus njegova nedavanja suglasnosti na EU misiju potpore Ukrajini, tako ova aktivnost, koja je prihvaćena i usvojena na samitu NATO-a u Washingtonu, na kojem je Hrvatsku predstavljao Milanović, a nitko ne zna da je on tamo digao ruku protiv. Što nije tada rekao 'mi nećemo tu aktivnost'? Nisam ja bio tamo, nego on. Riječ je o politikanskom pristupu', rekao je Plenković i dodao da je potpuna laž da bi Hrvatska time poslala vojsku u Ukrajinu, već da je riječ o pet hrvatskih časnika koji bi bili stacionirani u Njemačkoj.

  • +13
Dolazak članova HDZ-a na sjednicu predsjedništva stranke Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović

Na pitanje koji su daljnji koraci i očekuje li da će Sabor pokušati dvotrećinskom većinom u Saboru nadglasati Milanovića, kako bi se odluka o sudjelovanju u toj aktivnosti ipak donijela, Plenković je rekao da će vidjeti s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem što će dalje. Dodao je da je Milanovićevo ponašanje 'perfidna manipulacija zlokobnog kršitelja Ustava koja minira međunarodnu poziciju Hrvatske'.

Plenković: Projekt plavih vrećica u Zagrebu je propao

Za plave vrećice, u kojima se u Zagrebu odvaja miješani komunalni otpad, a koje su uvedene prije godinu dana, Plenković kaže da se slabo koriste.

'Vidimo da sve manje ljudi kupuje te vrećice, pa nam se čini da je taj projekt propao', odgovorio je Plenković na novinarsko pitanje.

Rekao je da se nakratko sastao sa saborskim zastupnikom romske manjine Veljkom Kajtazijem, koji mu je rekao da nije bilo nikakvog sukoba sa Suzanom Krčmar, nego da je bila riječ o jednoj svađi, koja se dogodila prije 2-3 mjeseca.

>>> Izbačen zbog nasilja: Kajtazi više nije član Saveza Roma koji je osnovao

'Svi koji trebaju dat će svoje iskaze DORH-u, a ja sam ga zamolio da to što je rekao meni, kaže i ostalim partnerima u koaliciji, što je on učinio javno, na sastanku koalicije', rekao je Plenković.