PONOVO NA VRHU

Sims 3 najprodavanija videoigra

01.02.2010 u 00:00

Bionic
Reading

O Simljanima je mnogo toga rečeno, a treći nastavak je ponovo dokazao da su igrači na PC-u itekako željni takve zabave

Prije deset godina igrače su iznenadili Simsi, igra koja je nalikovala životu, što dotad nitko nije pokušao napraviti. Electronic Arts je pogodio ukus publike jer su Simsi bili najprodavanija igra za PC u naredne tri godine, a isti su uspjeh ponovili The Sims 2 2004. godine, dok su u naredne dvije bili blizu osvajanja titule najprodavanije videoigre za PC.

Treći punokrvni nastavak Simsa pojavio se prošle godine u lipnju i samo u prvom tjednu razgrabilo ga je 1,4 milijuna kupaca, a do kraja mjeseca taj broj se popeo na 3,7 milijuna prodanih primjeraka. Uz nešto sporiji tempo prodaje, do kraja godine zabilježeno je 4,5 milijuna prodanih primjeraka, čime su The Sims 3 ponovo osvojili prvo mjesto najprodavanijih videoigara prošle godine. Moramo napomenuti da čitavo vrijeme pričamo o PC-u, za koji prodaja videoigara svake godine sve više slabi, dok su podaci za konzole potpuno drugačiji. Po čemu su Simsi toliko posebni da ih igrači obožavaju?

Razloge treba tražiti u pristupačnom stilu igre koji odgovara mladima i starima, bez obzira na spol i žanr videoigara koji preferiraju. Simljani su u biti jednostavni jer sve što u njima treba raditi jest voditi brigu o virtualnoj osobi ili obitelji i obavljati radnje koje i inače činimo u stvarnom životu. Ono što počinje kao neformalna igra ubrzo se pretvara u strast da svojim likovima osiguramo što bolje životne uvjete kupujući im razne stvari za kuću, educiramo ih u raznim područjima i organiziramo im društveni život.

Nema sumnje da je samo malom broju ljudi stvarni život idealan na svim područjima, no zašto svom virtualnom ja ne omogućiti sve ono što si ne možemo priuštiti? Zašto ne biti astronom ili izgraditi vojnu karijeru ili pak imati više djevojaka odjednom? Sve nam je to u stvarnosti teško ostvarivo, no ne i u Simsima, u kojima je uz dobru organizaciju moguće gotovo sve. Nema sumnje da će nas Electronic Arts u budućnosti podariti još mnogobrojnim izdanjima ovog serijala, kao i dodacima koji čine velik dio prodaje čitave franšize.

 

Sims 3 - jedna od najprodavanijih igara svih vremena. Ma koliko mi šutjeli o tome.