SUKOB S JOVANOVIĆEM

Sindikat i Ministarstvo se mirili, Ribić otišao

15.05.2014 u 19:35

Bionic
Reading

Predsjednik Velikoga vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić napustio je odmah na početku današnju sjednicu na kojoj je održano mirenje između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) i toga sindikata

Svoje ovlaštenje Ribić je prenio na glavnoga miritelja Sindikata znanosti i potpredsjednika toga sindikata prof. dr. Igora Radeku, priopćio je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

U priopćenju stoji da je Vilim Ribić objasnio ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću i miriteljici Danici Lisičar da su razlog njegova napuštanja sjednice jučerašnje grube i neistinite izjave ministra Jovanovića koji ga je, kako je rekao Ribić, 'ponovno, bez ikakve osnove, optužio da šteti nacionalnim interesima zato što organizira štrajk, prijeti urušavanjem sustava visokog školstva i znanosti te poziva druge sindikate u štrajk'.

Navodi se da je Ribić još jednom upozorio da odluke Sindikata ne donosi pojedinac, već tijela Sindikata, te da je neutemeljeno personificirati odluke cijele organizacije s jednom osobom.

Ističe se kako je proces mirenja kolektivni radni spor, a ministar Jovanović 'trudi se prikazati ga svima kao individualni spor s Ribićem'.

'S obzirom na to da ministar širi takve interpretacije, Vilim Ribić nije htio biti prepreka uspješnom okončanju mirovnog procesa, ali ni izlika ministru za eventualni neuspjeh mirenja, pa ga je napustio', stoji u priopćenju Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.