ruski teritorij

Situacija na području Belgoroda napeta nakon upada naoružane skupine iz Ukrajine

22.05.2023 u 20:31

Bionic
Reading

Situacija u ruskoj regiji Belgorod "i dalje je izuzetno napeta" u ponedjeljak nakon napada grupe sabotera, koju ih je Rusija nazvala, a koja je prešla na njezin teritorij iz Ukrajine, rekao je guverner regije.

"Diverzantsko-izviđačka skupina, Ministarstvo obrane i sve agencije za provođenje zakona ušle su na teritorij kako bi izvršile borbene misije zaštite naše zemlje", rekao je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov u obraćanju uživo iz okruga Graivoron. Gladkov je rekao da vlada Belgoroda "završava kućni obilazak pograničnih sela" i u gradu Graivoron kako bi osigurala sigurnost lokalnog stanovništva.

Dodao je da je "veći dio stanovništva napustio teritorij" osobnim prijevozom, a lokalna samouprava osigurava prijevoz za one koji nemaju mogućnosti sami otići.

Načelnik okruga Genadij Ivanovič Bondarev radi s Ministarstvom za hitne situacije i policijom na evakuaciji ljudi, rekao je Gladkov.

Guverner je prethodno rekao da je osam ljudi ozlijeđeno u napadu. Mediji pišu da su napadači navodno osvojili jedno selo u Rusiji.

Nije do kraja jasno što se zapravo događa na području Belgoroda.

Prema izvještajima, Kremlj tvrdi da su naoružani ukrajinski diverzanti prodrli na ruski teritorij, dok dvije skupine, Ruski dobrovoljački korpus i Legija slobode Rusije, tvrde da stoje iza tih napada. Ruska vojska je mobilizirana kako bi se suprotstavila tim napadima, a borbe su zabilježene u brojnim pograničnim selima.

Ruski dobrovoljački korpus privukao je pažnju javnosti u ožujku ove godine kada su izvršili sličan napad na rusku regiju Brjansk. Ova skupina, koja je predvođena poznatim ruskim neonacistom Denisom Kapustinom, navodno ima cilj eliminirati Putinov režim. Legija slobode Rusije također ima sličan cilj i čini se da su ove dvije skupine udružile snage za ovaj napad.

U videu objavljenom na njihovom Telegram kanalu, šestorica naoružanih muškaraca, od kojih jedan nosi ukrajinsku žutu i plavu uniformu, pozivaju Ruse da preuzmu odgovornost za svoju budućnost, govoreći "mi smo isti Rusi kao i vi" i da " diktatura Kremlja mora završiti".

Ukrajina je demantirala svoju umiješanost u napade, a vojna obavještajna služba zemlje izjavila je da je cilj operacije bio stvoriti "sigurnosnu zonu" kako bi se Ukrajinci zaštitili od prekograničnih napada Rusije. Mikhail Podoljak također je izjavio da prate situaciju, ali nemaju veze s napadima.

S druge strane, Rusija je u proteklim mjesecima poduzela značajne korake u jačanju obrambenih linija duž granice s Ukrajinom, uključujući izgradnju rovova i obrambenih linija. Međutim, napadi na Belgorod pokazuju da su diverzanti uspjeli probiti te obrambene linije, što je neugodno iznenađenje za rusku vojsku.

Kremlj tvrdi da su napadi pokušaj skretanja pozornosti s situacije u i oko Bahmuta.