komunistička diktatura

Sjeverna Koreja gradi luku budućnosti: Kim Jong Un otkriva planove za jačanje mornarice

08.09.2024 u 08:05

Bionic
Reading

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un naglasio je važnost jačanja vojne pomorske moći tijekom obilaska gradilišta pomorske baze, koja treba postati sidrište za nove ratne brodove, izvijestila je u nedjelju državna agencija KCNA.

"Sada kada ćemo uskoro posjedovati velike ratne brodove i podmornice koje se ne mogu usidriti s postojećim objektima za privez ratnih brodova, izgradnja pomorske baze za upravljanje najnovijim ratnim brodovima postala je hitan zadatak", rekao je Kim.

Naglasio je potrebu izgradnje pomorske luke sposobne za upravljanje oružanim sustavima ratnih brodova i apostrofirao mjere za postavljanje protuzračnih i obalnih obrambenih sustava za obranu luke.

Govorio je i o geopolitičkim te strateškim prednostima luke za zemlju koja je s istočne i zapadne strane okružena morem. U izvješću sjevernokorejske agencije nije navedeno o kojoj je lokaciji riječ.

Nedavna analiza satelitskih snimaka pokazala je da je najnovija sjevernokorejska podmornica s balističkim raketama, klase "Sinpo-C", prošla opsežno opremanje u brodogradilištu Sinpho South, piše Reuters.

U odvojenom posjetu brodogradilištu, Kim je naglasio potrebu povećanja nacionalnih ulaganja u brodograđevne projekte, kako bi se ostvarili dugoročni planovi za razvoj brodograđevne industrije.

KCNA je također izvijestila o Kimovom posjetu obrambenom industrijskom poduzeću, gdje je naglasio potrebu modernizacije i većeg korištenja znanstvenih spoznaja u proizvodnji streljiva, što bi trebalo jamčiti učinkovitost novorazvijene vojne opreme.