SKYNEX

Nijemci doniraju Ukrajincima najnovije štedljivo protuzračno čudo za obranu iz neposredne blizine, evo i detalja

15.12.2022 u 17:14

Bionic
Reading

Njemački obrambeni gigant Rheinmetall isporučit će Ukrajini dva sustava protuzračne obrane Skynex, namijenjena uništavanju napadnih bespilotnih letjelica i krstarećih raketa streljivom kalibra 35 milimetara, što je prema navodima stručnjaka čak 99 posto jeftinije od korištenja konvencionalnih projektila protuzračne obrane. Dva Skynexa trebala bi stići u Ukrajinu do početka 2024. godine, a tportal donosi više o tom sustavu za protuzračnu obranu iz neposredne blizine

Tvrtka Rheinmetall objavila je ovih dana da će neimenovanom međunarodnom kupcu do početka 2024. godine isporučiti dva sustava Skynex. Iako Rheinmetall nije precizirao naručitelja, mediji ističu da će ti sustavi, prema informacijama iz krugova bliskih njemačkoj vladi, biti predani ukrajinskim oružanim snagama.

Poput samohodnih protuavionskih topova za djelovanje u svim vremenskim uvjetima tipa Gepard, koje je Njemačka još ranije donirala Ukrajini, novorazvijeni sustav Skynex obara jurišne dronove ili krstareće rakete. Rheinmetallova cijena za dva sustava iznosi 182 milijuna eura s dodatnih 12 milijuna eura za taktičke kamione HX3 najnovije generacije, a izvori iz Berlina navode da će federalna vlada u potpunosti pokriti troškove nabave Skynexa.

Rheinmetall je predstavio Skynex u studenom prošle godine, a glavno oružje tog sustava protuzračne obrane vrlo kratkog dometa (VSHORAD) je 35-milimetarski revolverski top Oerlikon Mk3. Konstruktori sustava ističu da je korištenje programabilnog streljiva tipa Ahead kalibra 35 milimetara, također Rheinmetallove proizvodnje, znatno jeftinije od usporedivih sustava baziranih na vođenim projektilima. Valja naglasiti da protivnik na ispaljeni Ahead ne može utjecati, a kamoli ometati ga elektroničkim protumjerama.

  • +3
Njemački protuzračni sustavi za Ukrajinu Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Korps Pasukan Khas

Oerlikon Mk3 ima efektivni domet od 4000 metara i brzinu paljbe od 1000 metaka u minuti. Modul topa revolverskog tipa opremljen je također Oerlikonovim taktičkim radarom X-TAR3D za praćenje frekvencijskog pojasa X, a koji pruža funkciju autonomnog traženja cilja, čineći pritom ciljanje jednostavnim i brzim. Praćenje i uništavanje zračne prijetnje obavlja se automatski zahvaljujući ugrađenom procesoru za upravljanje vatrom, a sustavom se može upravljati i daljinskim putem s rezervne lokacije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Rheinmetall – The integrated technology group

Skynex uključuje Oerlikonov sustav zapovijedanja i kontrole Skymaster, svestrano rješenje za zapovijedanje i kontrolu koje značajno proširuje sposobnosti protuzračne obrane na zemlji. Uz to, Skymaster prikazuje sveobuhvatnu situaciju u zraku na temelju svih dostupnih izvora informacija te pruža učinkovitu procjenu prijetnje u stvarnom vremenu, ali i koordinira različita oružja i sustave za kontrolu vatre u fleksibilnoj arhitekturi sustava.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Tech News

Na Skynex se mogu priključiti i najnoviji Oerlikonov laserski top, novi projektili Denel Cheetah C-RAM te Oerlikonova multisenzorska jedinica (MSU) na daljinsko upravljanje. Riječ je o jedinici koja se brzo postavlja, a čiji 3D AESA radari za pretraživanje pokrivaju 360 stupnjeva. Platformska, tzv. agnostička senzorska jedinica sposobna je automatski klasificirati otkrivene ciljeve i predati generirane tragove najprikladnijem topu ili lanseru projektila autonomno ili pritiskom na gumb. Taj podsustav ima domet od 30 kilometara i može djelovati u svim vremenskim uvjetima u svako doba dana.

Također, Skynexu je moguće pridodati dvostruki Oerlikonov top GDF009 TREO, opremljen modernim procesorom za upravljanje paljbom sposobnim za mrežno primanje i obradu situacijskih podataka, kao i 3D te 2D radarima za pretraživanje. Topom se može daljinski upravljati, a sposoban je i samostalno gađati mete preko svoje integrirane senzorske jedinice.

Izvor: Društvene mreže / Autor: EngineerReact

Postoji i mogućnost nadopune sustava Halconovim projektilom C-RAM, sposobnim pratiti i neutralizirati brojne višesmjerne nadolazeće ciljeve u isto vrijeme, pružajući tako zaštitu statičnim sredstvima protuzračne obrane u dometu od deset kilometara.