VILIM RIBIĆ

'Smanjenje plaća dužnosnika vodi u korupciju'

30.12.2015 u 12:54

Bionic
Reading

Ne odustajemo od povećanja plaće šest posto, to nećemo nikada, ali napraviti pomak u vremenu ako na drugoj strani imamo civiliziranu skupinu ljudi koji respektiraju potpisane ugovore onda i mi možemo sjesti i razgovarati konstruktivno. Ako na drugoj strani to nemamo, onda ćemo se vidjeti na sudu. Mi imamo volju riješiti taj problem', najavio je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata na konferenciji za novinare u srijedu u Zagrebu

Zaposleni u javnim sektoru, njih oko 240 tisuća, podsjetimo, temeljem sporazuma koji su sindikati potpisali s Vladom Ive Sanadera 2009., imaju pravo na povećanje plaće od šest posto ako BDP dva kvartala zaredom bude u prosjeku u plusu od dva posto. Državni zavod za statistiku izračunao je da je prosjek u zadnja dva kvartala bio 1,99948 posto, pa je Vlada odbacila mogućnost isplate 1,8 milijardi kuna koliko bi povećanje iznosilo dok sindikati drže da imaju pravo na povećanje.

'U idućoj godini sindikati imaju nekoliko izazova. Jedan je sporazum o povećanju spomenute osnovice koji bi trebao stupiti na snagu iduće godine. Što će biti s tim sporazumom, ovisi koga imamo na čelu Vlade, kakva je ta Vlada, koja je njena orijentacija, što misli napraviti s poštovanjem ugovora. Imamo mandatara Vlade o kojem malo tko nešto zna. Svi se pitamo što možemo očekivati od njega. Možemo se samo nadati', kazao je Ribić.

Smatra da se kod mandatara Tihomira Oreškovića mogu iščitati dvije stvari; njegov kanadski background i činjenica da dolazi iz omražene farmaceutske industrije i krupnog kapitala.

'To što dolazi iz vrha te industrije i iz krupnoga kapitala samo po sebi ne mora biti loš znak. Tu vidim kontrapunkt koji će se brzo razriješiti što je njemu važnije. Puno ovisi o tome kakav je čovjek, kolika mu je širina pogleda i koliko zna stvari izvan onoga čime se cijeli život bavio, koliko je bio zainteresiran za stanje u Hrvatskoj. Dobra je znak kanadski background, ali nije dobro to što ima i farmaceutsko-krupnokapitalsku pozadinu', smatra Ribić.

Drži da to sindikatima umnogome olakšava situaciju, jer imaju otvorenu poziciju jer znaju koga imaju s druge strane, a ne kao što je bio slučaj do sada kada su, kako je rekao, imali politiku krupnog kapitala s politikom kresanja i stezanja, a sve pod paravanom socijaldemokracije.

'Sada se barem nećemo morati nositi s licemjerjem', naveo je Ribić i dodao da danas ljevice u Hrvatskoj nema i da to nije Most iako su mu podršku dali brojni birači lijeve opcije.

'Oni su opcija krupnog kapitala. To nije socijaldemokratska politika. Njihovi birači su drugo od onoga što oni nude Hrvatskoj', kazao je Ribić pa se još jednom osvrnuo na Oreškovića kazavši da smatra da ima znanje iz mikroekonomije, ali da nema iz makroekonomije što je presudno za predsjednika vlade i da nema saznanja o društveno-političkom kontekstu zemlje u koju je došao.

Ribić smatra kako se cijelo vrijeme priča o rastu i reformama, ali da odgovora za čiju korist se to ostvaruje nema jer, naveo je, nije svejedno radi li se to za krupni kapital ili za radnike.

'Hoćemo li reformu u zdravstvu napraviti na način da za svoj račun moramo plaćati sve lijekove ili ćemo raditi reformu da imamo manje liste čekanja?' upitao je Ribić.
Naveo je kako najavljeno smanjenje plaća dužnosnika finta i preludij u smanjenje plaća u javnim službama, a onda svima ostalima.

'Bojim se da će smanjenjem plaća zastupnika HDZ pribjeći staroj, dobro poznatoj metodi zaobilaznog nagrađivanja svojih ministra. Znamo kako se to zove i vidjeli smo to na sudovima. Saborski zastupnik mora imati primjerenu plaću jer ako nema, povećava se mogućnost za korupciju. Vlast ne smije biti korumpirana, a smanjenje plaća put je u korupciju', zaključio je Ribić.

410455 ,410451 ,410459 ,410453