sloboda medija

SNH: Hrvatski političari dokazali da nisu naučili čemu služi novinarstvo

04.05.2020 u 11:49

Bionic
Reading

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) ocijenio je kako su na Svjetski dan slobode medija 3. svibnja hrvatski političari dokazali da 'nisu naučili čemu služi novinarstvo i da ono primarno služi javnosti, a ne njima'

SNH ističe kako i svega nekoliko izjava političara na press konferencijama tijekom nedjelje 3. svibnja 'otkriva svu raskoš njihova nerazumijevanja', što dokazuje i zašto je borba za slobodu novinarstva u Hrvatskoj itekako važna.

Primjerice, na pitanje novinarke Nataše Božić u razgovoru u emisiji 'Točka na tjedan' N1 televizije 'Je li Dubravka Šuica pozivom na Dubrovačku televiziju izvršila pritisak na medije?' ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek odgovorila je : 'Ne vidim kako bi Šuica koja više nije lokalna političarka mogla pritiskati tu televiziju'.

I predsjednik SDP-a Davor Bernardić na Svjetski dan slobode medija prigodno je optužio medije da neće postaviti pitanje o pozdravu ZDS premijeru Andreju Plenkoviću jer ga to ne smiju pitati, ističu u SNH.

'Šef oporbe i samoprozvani kritičar hrabrosti medija ne zna da su premijera i ostale mediji to pitali još u petak. Njemu je pak trebalo dva dana da komentira priču oko odlaska predsjednika Republike Zorana Milanovića iz Okučana zbog majica sa ZDS', navode u SNH.

Predsjednik Zagrebačke gradske skupštine Drago Prgomet (HDZ) pozvao je novinare na konferenciju za medije, a onda su iz njegovog ureda objasnili kako neće biti moguća pitanja. Pritom je čestitao Dan slobode medija.

Vladine mjere ne pomažu novinarstvu već vlasnicima i nakladnicima

'Pa da malo ponovimo za one kojima i dalje nije jasno što znači da novinarstvo služi javnosti? To znači da kao i drugi sektori u domeni države, novinarstvo ima pravo postojati, biti stabilno, služiti javnosti neovisno o tome osjećaju li se osobe na poziciji moći prozvane za svoja djela', ističu SNH. Dodaju i da, upravo zbog toga, novinari upozoravaju na korupciju osoba na poziciji moći, jer umjesto za društvo, oni koriste javne servise da se okoriste sami, a na našu kolektivnu štetu.

SNH ističe i kako se javni interes, novinarstvo i sve povezane vrijednosti svode na temeljni preduvjet za postojanje novinarstva - informirati javnost, točno, pravovremeno, činjenično i bez lažnih vijesti o planovima, motivima, namjerama i odlukama osoba na poziciji. I to ne zbog njih osobno, kako ističu u SNH, jer oni su kao takvi irelevantni, već za opće dobro da 'znate točno što rade u vaše ime'.

'I u ovoj krizi svjedočimo da mjere koje je Vlada Republike Hrvatske donijela za medije ne pomažu novinarstvu, niti javnosti, već vlasnicima i nakladnicima. Stoga, kada kažemo da se borba nastavlja, to znači da boreći se za novinare, istovremeno se borimo i za javnost i novinarstvo samo', zaključuju u SNH.