predviđanje

Srpski meteorolog: Od 26. srpnja javlja se opasnost od superćelijske oluje snage atomske bombe

16.07.2023 u 13:00

Bionic
Reading

Srpski meteorolog Ivan Ristić je kazao za tamošnje medije kako se u narednom razdoblju mogu očekivati tropske temperature, ali i da postoji opasnost od superćelijskih oluja, koje imaju nevjerojatnu snagu.

Stručnjaci ih, kaže, uspoređuju s jačinom atomske bombe, a od takve se oluje nije moguće nikako zaštititi.

Proteklih dana Vojvodinu je pogodilo jako nevrijeme. Za samo nekoliko minuta ulice ovog grada su zabijelile. Vjetar i tuča uništili su i stabla, s grana je pala ogromna količina lišća.

'Globalno će ovaj toplinski val potrajati do 26. srpnja, kada stiže naoblačenje, kiša i osvježenje. Vruće će biti gotovo deset dana. Kada je riječ o ovim superćelijskim olujama, čim nakon vrućih dana u Panonsku nizinu uđe malo svježeg zraka, treba očekivati ​​pojavu ovih oluja. Nastaju tako što hladniji zrak ulazi u prizemlju, a u međuvremenu je tamo bilo dosta toplog zraka. Počinje se uzdizati i što je topliji, veća je šansa za jače nevrijeme. A ti vrhovi oblaka koji nastaju iz tog toplog zraka mogu biti i do 15 kilometara. To je ta energija... Mi tu ne možemo ništa, pa ni obrana od tuče. Snaga atomske bombe, tu ne možemo ništa', kazao je Ristić za Blic.rs.

Dodao je kako ulazimo u drugi vrhunac toplinskog vala koji je nazvan Haron.

'Prije je bio Lucifer - jezgra, koja je poslala Kerbera. Danas i do srijede vrlo toplo i sparno. Temperature će biti između 35 i 40 stupnjeva. Dobra vijest je da se ne očekuje više od 40. U srijedu dolazi nešto svježiji zrak, a to znači i opasnost. Tada se opet mogu očekivati ​​te superćelijske oluje na području Vojvodine. Kiša će tijekom noći najvjerojatnije stići i do Beograda. U četvrtak će biti znatno svježije, temperatura će ići i do 32 stupnja', kaže Ristić i dodaje:

Istaknuo je da se idući tjedan mogu očekivati tropski dani i tropske noći, što znači da se noćna temperatura neće spuštati ispod 20 stupnjeva.

Nevrijeme u Hrvatskoj Izvor: Promo fotografije / Autor: Mup.hr