STRUČNO MIŠLJENJE

Srpski odvjetnik: Maltretiranje Severine demonstrira povratak u Miloševićevu eru

26.08.2024 u 23:05

Bionic
Reading

Povodom zadržavanja i ispitivanja Severine na graničnom prijelazu Hrvatske i Srbije, srpski odvjetnik Čedomir Stojković objavio je priopćenje za javnost naslovljeno 'Maltretiranje Severine na granici provedeno je po naredbi BIA-e, duboko je nezakonito, vrijeđa ljudska prava i demonstrira povratak u eru Slobodana Miloševića'. Priopćenje prenosimo u cijelosti

'Zadržavanje i neprimjereno ispitivanje Severine na granici Srbije provedeno je po naredbi Bezbednosno Informativne Agencije. Bezbednosno Informativna Agencija u sistem elektronske granične kontrole unese napomenu za određeno lice: 'Zadržati lice. Obavijestiti BIA na sljedeći broj telefona'.

Ova mogućnost koja se koristi samo i isključivo kada od konkretne osobe postoji opasnost od terorističih prijetnji, organiziranog kriminala ili drugih mogućnosti za teško ugrožavanje sigurnosti Srbije, i u tom slučaju propadnici BIA, ili druge sigurnosne organizacije dolaze na lice mjesta i poduzimaju konkretne zakonite mjere prema osobi. Ova mjera provodi se samo ako postoje opasnosti takve hitnosti da bi bez zadržavanja te osobe sigurnost Srbije mogla biti ugrožena.

Suprotno tome prema Severini Vučković, javnoj ličnosti, poduzete su ove mjere zbog njene slobode izražavanja i javnog mišljenja. Iz pitanja koja su joj pripadnici BIA postavili prilikom isptivanja na granici proizilazi jasno da se BIA interesirala za njene političke stavove i političko mišljenje.

To znači da se BIA sada i otvoreno okrenula političkom aktivizmu koji je zakonom izričito zabranjen toj agenciji!

Također, činjenica da je zabranjenu političku aktivnost BIA provodila na granici uz lišavanje slobode kretanja Severini Vučković, jer sva ta pitanja je BIA mogla postaviti i u Beogradu, uz redovan poziv, proistječe kristalno jasno da cilj zadržavanja nije bilo prikupljanje sigurnosnih podataka (mada je jasno da su sva postavljana pitanja politička) već neformalno kažnjavanje Severine Vučković zbog njenih javnih stavova, mišljenja, i prava na prosvjed.

  • +23
Severina Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Time je počinjena petrostruka nezakonitost. Prvo, time što je BIA postupala suprotno članku 2. i članku 12. Zakona o BIA, jer ona nije imala nikakva saznanja o tome da Severina Vučković provodi djelatnosti usmjerene na podrivanje ili rušenje Ustavom utvrđenog poretka Republike Srbije ili provođenje kaznenih djela, pa je usprkos tome Severinu Vučković unijela u elektronski sistem granične kontrole kao 'lice opasno za sigurnost Republike'. Drugo, time što su ove mjere poduzete a da nikakav istražni niti kazneni postupak nije pokrenut protiv nje. Treće, time što čak i ako je imala bilo kakva pitanja, ona su mogla biti postavljena u Beogradu, uz poziv, jer nikakvi razlozi hitnosti nisu postojali. Četvrto, pitanja koja su joj postavljena (Jasenovac, Tuđman, Srebrenica, litij, itd) su jasno politička pitanja o stavovima Severine Vučković, u koja BIA nema nikakva prava da se miješa. I peto, sam proces pregleda osobe, vozila i stvari čak i kada postoji bilo kakva sumnja, traje daleko manje od 4 sata, obično najviše 30 minuta. Ali nikakve sumnje nije bilo i tako je počinjena šesta najveća nezakonitost: samovoljna primjena moći bez ikakvog razloga.

Time su ljudska prava Severine Vučković duboko povrijeđena, i to pravo na sobodu misli, savjesti i uvjerenja (članak 43. Ustava Srbije), pravo na sloboodu mišljenja (članak. 46 Ustava Srbije) i pravo na slobodu kretanja (članak 39. Ustava Srbije).

  • +12
Severina Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic

Podsjećamo javnost da BIA ovakvu zloupotrebu provodi prema brojnim osobama sa i bez državljanstva Republike Srbije. U kolovozu 2022. na isti način je maltretiran Zdravko Ponoš. Od veljače do danas 34 puta ovako je na granici maltrertiran pisac ovog priopćenja odvjetnik Čedomir Stojković. Ali i brojni brojni drugi, koji zbog izostanka svojstva javnih ličnosti nisu dobili pažnju javnosti. Svi uvijek iz istog razloga: zbog slobodnog izražavanja mišljenja.

Na primjeru Severine Vučković se sada jasno vidi da BIA kao 'tajna služba' je potpuno vraćena na podešavanja devedesetih, eru Slobodana Miloševića, i da se sigurnosni resursi ponovno koriste za sprječavanje izražavanja mišljenja, a sve kako izraženo mišljenje ne bi štetilo narativima i propagandi vlasti.

Podsjećamo javnost ali i Bezbednosnu Informativnu Agenciju da su brojni njeni funkcioneri i pripadnici nakon pada Slobodana Miloševića osuđeni na teške zatvorske kazne zbog ovakvog kršenja ljudskih prava', stoji u priopćenju koje potpisuje odvjetnik Čedomir Stojković.