velika tragedija

Srušen ukrajinski F-16, pilot poginuo. Rusi tvrde: Oborio ga je Patriot!

30.08.2024 u 10:49

Bionic
Reading

Jedan od nedavno isporučenih borbenih zrakoplova F-16 za Ukrajinu srušio se dok je odbijao ruski raketni napad, potvrdio je ukrajinski glavni stožer

Službena potvrda uslijedila je nakon ranijih medijskih izvješća da se zrakoplov srušio tijekom ruskog napada dronovima i raketama 26. kolovoza.

Prema vojnom izvješću, F-16 je tijekom napada oborio četiri ruske krstareće rakete, pokazavši 'visoku učinkovitost'.

'Tijekom prilaza meti izgubljena je komunikacija s jednim od zrakoplova. Kako se kasnije ispostavilo, on se srušio, a pilot je poginuo', izjavio je stožer.

Mjesto nesreće nije otkriveno, no ruski blogeri navode da je F-16 zapravo greškom srušila ukrajinska protuzračna obrana i to sustavom Patriot.

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo objavilo je da je pilot Oleksij Mes, nadimka Moonfish, poginuo 26. kolovoza.

'Oleksij je uništio tri krstareće rakete i napadački dron dok je odbijao masovni kombinirani ruski zračni i raketni napad', objavilo je zapovjedništvo zračnih snaga. Ukrajinsko ministarstvo obrane osnovalo je posebnu komisiju za istragu uzroka pada.

  • +3
Borbeni avioni F-16 stigli u Ukrajinu Izvor: Profimedia / Autor: Ukrainian Presidency/Handout/AA/ABACA / Abaca Press /

Ukrajina je primila svoje prve F-16 početkom kolovoza, godinu dana nakon što su njezini saveznici na NATO-vom samitu u Vilniusu formirali koaliciju da bi podržali Kijev obukom i zrakoplovima.

Prema medijskim izvješćima, dosad je isporučeno samo 10 zrakoplova. Kijevu je obećano najmanje 79 F-16 iz Nizozemske, Danske, Norveške i Belgije.

  • +4
Poljski protuzračni sustav Patriot Izvor: EPA / Autor: Tytus Zmijewski