prosvjed protiv nafte

Stao promet u zračnoj luci u Kölnu: Klimatski aktivisti se zalijepili za pistu

24.07.2024 u 10:03

Bionic
Reading

Jedna od glavnih njemačkih regionalnih zračnih luka zaustavila je sve letove nakon što su se prosvjednici klimatski aktivisti zalijepili za pistu.

Iz zračna luka Köln-Bonn poručili su da su 'neovlaštene osobe' ušle u prostor zračne luke, što je dovelo do obustave svih letova. Brojni dolazni letovi preusmjereni su na obližnje zračne luke Düsseldorf, Hahn, Nürnberg i Hannover. Deseci letova iz zračne luke kasnili su ili su bili otkazani, javlja BBC.

Zračna luka Köln-Bonn upozorila je na "značajne poremećaje" i savjetovala putnicima da provjere status leta prije putovanja.

Grupa Posljednja generacija rekla je da se pet ljudi zalijepilo za pistu. Rekli su da blokiraju zračni promet u zračnoj luci i objavili slike svojih članova s ​​rukama zalijepljenima za pistu.

Posljednja generacija traži da njemačka vlada postigne globalni sporazum o prestanku korištenja nafte, plina i ugljena do 2030.

Grupa je rekla da su slični 'mirni, građanski prosvjedi u zračnim lukama' planirani za srijedu diljem Europe i Sjeverne Amerike. U Finskoj su prosvjednici snimljeni kako blokiraju sigurnosna vrata u zračnoj luci Helsinki Vantaa. Troje aktivista probilo je ogradu u glavnoj zračnoj luci Gardermoen u Oslu u srijedu ujutro. Prema norveškim medijima, trojac je uklonjen nešto više od 30 minuta nakon što su ušli u zračnu luku.