novi stari eurozastupnik

Stier: Evo što je sada ključno za Hrvatsku unutar EU-a

10.06.2024 u 09:38

Bionic
Reading

Davor Ivo Stier vraća se u Europski parlament nakon što se 2016. godine s Andrejom Plenkovićem vratio iz Bruxellesa kako bi preuzeli vlast u stranci. Na nedjeljnim izborima osvojio je više od 25 tisuća preferencijalnih glasova te ostvario drugi najbolji rezultat na pobjedničkoj listi HDZ-a s koje šest osoba ide Europski parlament

'Izuzetno sam radostan ne samo zbog sebe, nego prvenstveno zbog uspjeha HDZ-a - dobili smo šest mandata, to je 50 posto ukupnih mandata, a mislim da se nijedna druga stranka desnog centra u Europi ne može pohvaliti takvim rezultatom, što HDZ-u daje posebnu snagu u okviru Europske pučke stranke (EPP)', kazao nam je Stier kasno u nedjelju, nakon što su objavljeni neslužbeni rezultati izbora za Europski parlament.

Stier je ostvario iznimno dobar preferencijalni rezultat - drugi je iza šefa stranke Andreja Plenkovića.

'To mi je drago i zahvaljujem i ovom prilikom svim hrvatskim ljudima, biračima koji su dali povjerenje demokršćanskoj politici, a ja ću dati sve od sebe da je dostojno predstavim i artikuliram u Europskom parlamentu', poručio je Stier.

Zahtjevna su vremena u Europskoj uniji, krajnja desnica raste i ostvarila je dobar rezultat - kako on gleda na sve što nas očekuje u Europi u narednom razdoblju?

'EPP je ponovno najveća grupacija i to s povećanim brojem zastupnika, a proeuropske stranke i dalje čine većinu u Europskom parlamentu. Moramo čuti koju su poruku poslali građani diljem Europe kada su glasali za neke desnije stranke. Čak i kada ne budemo surađivali, pogotovo s ekstremnima, moramo čuti poruku koju su poslali građani. Jednom kada čujemo tu poruku moramo je inkorporirati da nastavimo s proeuropskom politikom. Pogotovo je to važno za Hrvatsku, koja može napredovati i razvijati se kada imamo funkcionalnu Europsku uniju, koja je Europa solidarnosti, što nam omogućava da kroz europske fondove ulovimo korak i s onim najrazvijenijima. Dakle nama trebaju Europa solidarnosti i proeuropska politika. Tamo gdje moramo napraviti određene korekcije, a zato moramo čuti taj glas birača da se to učini, dat ću samo jedan primjer - svi i dalje moramo raditi na zelenoj tranziciji, što je važno zbog budućih generacija, ali bez ideologije i radikalizma, bez toga da zbog te tranzicije uništimo proizvođače i poljoprivredu. Čovjek mora biti u središtu', istaknuo je novi stari HDZ-ov europarlamentarac.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ante Srzić / tportal.hr

A na što ćete se on usredotočiti?

'Uvijek ću zastupati demokršćansku politiku. Naravno, na osnovi moje ekspertize u međunarodnim odnosima, bit ću aktivan kada se dogovorimo u kojim ću odborima raditi. Sasvim sigurno bit će aktivan na vanjskopolitičkim i sigurnosnim temama, a jedna od ključnih stvari koja je pred nama rasprava je o proračunu Europske unije te će biti vrlo važno osigurati da politika kohezije ostane snažna u EU, što je pogotovo važno za Hrvatsku kako bismo mogli loviti korak s najrazvijenijima i u narednom mandatu prijeći preko 80 posto prosjeka razvijenosti Europske unije. Samo sam naznačio neke teme, narednih dana točno ćemo podijeliti poslove i zadaće u različitim radnim odborima i tijelima Europskog parlamenta pa ćemo moći detaljnije govoriti o planu rada za naredni mandat', zaključio je Stier.