sve je jasno

Objavljeni rezultati EU izbora: Evo tko su pobjednici, a tko je podbacio

09.06.2024 u 22:26

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo objavilo je privremene rezultate izbora za Europski parlament. Hrvatskoj je ovo četvrti put da organizira europske izbore

Najvažnije informacije

  • više od 3,7 milijuna birača bira 12 hrvatskih zastupnika koji će nas predstavljati u EP-u
  • Hrvatska četvrti put sudjeluje u europskim izborima, a na glasačkom listiću nalazio se 25 lista s imenima 300 kandidata
  • sveukupno je glasalo tek nešto više od 21 posto birača 
  • HDZ je osvojio šest mandata, SDP četiri, a DP i Možemo po jedan 

Tportal uživo iz stranačkih stožera

Novinari tportala javljaju se od 19 sati uživo iz stranačkih stožera: Ante Srzić iz HDZ-a, Maja Šurina iz SDP-a, Vedran Brkulj iz Možemo i Luka Filipović iz stožera Domovinskog pokreta.

23:55 Objavljeni su prvi podaci Državnog izbornog povjerenstva, a prema rezultatima je vidljivo tko su izabrani eurozastupnici. Sama činjenica da su izabrani ne znači da će svi oni ići u Europski parlament, jer možda će neki od njih ostati na sadašnjim dužnostima ili otići na neke druge >>>Cijeli članak<<<

23.51 Stjepo Bartulica neće davati izjave medijima narednih deset dana. Navodno zbog obiteljske situacije. Stožer Domovinskog pokreta napustio je u Ferrariju.

Izvor: tportal.hr / Autor: Luka Filipović / tportal.hr

23:37 Ova četiri mandata dokaz su da je socijaldemokracija itekako živa u Hrvatskoj. To je rezultat koji smo ponovili usprkos vrlo ozbiljnim okolnostima jer u međuvremenu se dogodio cijeli niz kriza, ne samo pandemija i rat, naši građani danas žive pod pritiskom inflacije, energetske neizvjesnosti... tako da je uspon desnice na neki način i očekivan, ali SDP je uspio sačuvati taj politički prostor', rekao je Tonino Picula.

23:26 'Stojim večeras pred vama u duhu zahvalnosti, zahvaljujući najprije Bogu koji me nosio cijelo vrijeme koje nije bilo nimalo lagano. Zatim, želio bih zahvaliti svojoj obitelji koja je cijelo vrijeme uz mene, primili su ožiljke, ali su čvrsto na nogama, kao i ja večeras. Svi znate kako je izgledala ova kampanja, ispalo je da je danas bio kao referendum o meni. Sve što imam stekao sam ne samo na zakonit, nego na pošten i častan način, nemam se za što ispričavati. Nadopunio sam svoju imovinsku karticu, neću više nijednu riječ o tome reći. Bio sam unaprijed izabran za metu i to je bilo teško izdržati. Nikad neću odustati od svojih stavova i uvjerenja dok sam u hrvatskoj politici', rekao je Stephen Bartulica iz Domovinskog pokreta u svom završnom govoru.

Govor Stjepe Bartulice Izvor: Društvene mreže / Autor: Luka Filipović / tportal.hr

23:20 Premijer i nositelj liste HDZ-a Andrej Plenković zahvalio je građanima koji su izašli na izbore, no priznao je da izlaznost od 21,5 posto nije onakva kakvu su priželjkivali. 'Pokazali smo da smo Hrvatsku učinili boljom i na određeni način ovih šest mandata je nagrada i za Hrvatsku u Schengenu, i za euro, i za drugu cijev tunela Učka, i za 12 Rafalea koji čuvaju hrvatsko nebo', rekao je Plenković.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ante Srzić / tportal.hr

23:19 Ivana Kekin od svih kandidata s liste Možemo dobila je najviše preferencijalnih glasova (11.295) iako je bila zadnja na listi, ali u EU parlament neće ići. 'Tako smo komunicirali i prije izbora, ići će Gordan Bosanac, on je bio nositelj i drugi je po broju preferencijalnih glasova.' (6122)

23:00 Stigli su rezultati europskih izbora: HDZ je osvojio 34,6 posto glasova, SDP 25,96 posto glasova. Slijede Domovinski pokret sa 8,82 posto glasova te Možemo s 5,92 glasova i IDS koji je osvojio 5,61. Nina Skočak dobila je 4,06 posto, a Most 4,02 posto. HDZ-u ide šest mandata, SDP-u četiri te po jedan DP-u i stranci Možemo.

Obrađeno je 99,82 posto biračkih mjesta. Na razini cijele zemlje HDZ je dobio gotovo 256.000 glasova, SDP 192.000 glasova, DP-u je pripalo 65.000 glasova, a stranci Možemo gotovo 44.000 glasova. IDS-ova koalicija prikupila je skoro 42.000 glasova, ali joj nije pripalo mjesto u EU parlamentu. Najveći podbačaj izbora je Most jer je uhvatio 29.790 glasova te ga je prestigla nezavisna liste Nine Skočak s 30.000 glasova. >>>Cijeli članak<<<

22:25 DIP je objavio da je do 22.15 sati obradio 97 posto biračkih mjesta te utvrdio da je na izbore za Europski parlament izišlo 21,26 posto birača. Neobrađeno je tek 141 biračko mjesto.

21:54 Dosadašnji zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić komentirao je aktualne rezultate europskih izbora, prema kojima njegova stranka ima četiri mandata >>>Cijeli članak<<<

21:52 Marijana Petir još uvijek ne zna vraća li se u Bruxelles. 'Rezultati će se znati tek oko 23 sata, kada se zatvore posljednja birališta u Italiji', kazala je Petir te je dodala kako se nada da će se obistiniti predviđanja izlaznih anketa. Uvjerljiva pobjeda HDZ-a znači da su birači prepoznali kvalitetu liste na kojoj se nalaze mnogi s iskustvom rada u europskim institucijama. >>>Cijeli članak<<<:

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ante Srzić / tportal.hr

21.08 Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, s ekipom iz stranke iščekuje rezultate izbora. 'Ostane li ovako kako su izlazne ankete pokazale, možemo biti više nego zadovoljni', kratko je poručio. >>>Cijeli članak<<<

21:04 'Hrvatska je, djelomično zahvaljujući slabom odazivu i slabom interesu građana za europske izbore, ostala u europskom mainstreamu: 10 od 12 mandata osvojili su HDZ i SDP kao dio vladajuće koalicije. Po tome smo zapravo izuzetak', smatra politički analitičar i komentator tportala Višeslav Raos, komentirajući najnovije izlazne ankete.

21:00 U HDZ-ovu stožeru glavna je tema pitanje hoće li uspjeti obraniti šesti mandat. Većina ih je uvjerena da hoće, posebno jer još nisu prebrojeni glasovi iz dijaspore koji bi trebali potvrditi velik uspjeh HDZ-a i na ovim izborima. >>>Cijeli članak<<<

20:43 Stižu i prve projekcije novog saziva EP-a:

20:38 U stožer HDZ-a u društvu ministra Olega Butkovića spustio se i predsjednik HDZ-a i hrvatske Vlade Andrej Plenković. Izjave nije htio davati, ali je nazdravio dobrim rezultatima stranke. >>>Cijeli članak<<<

20:35 Komentar izlaznih anketa dala je i Dalija Orešković, a koja se nalazi na petom mjestu SDP-ove liste. 'Žao mi je zbog male izlaznosti i to na neki način šalje poruku i europskim institucijama da bi svoje prioritete trebale reorganizirati i pronaći bolji način za komunikaciju prema građanima u svim državama članicama', poručila je Orešković. >>>Cijeli članak<<<

Izvor: Društvene mreže / Autor: Maja Šurina / tportal.hr

20:11 Nešto prije 20 sati Možemo! je stigao na 6,26 posto podrške, što znači da su vjerojatno ugrabili mandat. Ako uistinu bude tako, u Bruxellesu će njihov zastupnik biti Gordan Bosanac. U izjavi za tportal Bosanac je komentirao izjavu Mislava Kolakušića, po svemu sudeći bivšeg zastupnika u EU parlamentu, koji je nakon anketa kazao da 'Hrvatska skreće prema debilizmu'. 'Taj tip je prevario koga je god mogao. Drago mi je da su ga građani kaznili', kazao je Bosanac. Što je još rekao, pogledajte u videu:

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vedran Brkulj / tportal.hr

20:07 Komentator tportala Boris Jokić rekao je da je izlaznost na EU izbore sramotna, a da je odgovornost za to na političarima i političarkama: 'To da je izlazak ovoliko niska, gotovo najniža u Europskoj uniji, velik je poraz hrvatske politike.'

20:00 Pogledajte kako izgleda švedski stol u stožeru HDZ-a u zagrebačkom hotelu Westin.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ante Srzić / tportal.hr

19:56 'Priča oko kuće kolege Bartulice postat će nebitna za 48 sati', izjavio je Davor Dretar te očekuje da će DP dobiti dva mandata.

Izvor: tportal.hr / Autor: Luka Filipovć / tportal.hr

19:45 Rezultati drugih izlaznih anketa IPSOS-a za Novu TV otkrili su da je sve ostalo isto - HDZ-u ide šest europarlamentaraca, SDP-u četiri mandata, a po mandat su još osvojili DP i Možemo. HDZ je na 33,09 posto, SDP na 27,29, DP na 8,77 posto, a Možemo je dobilo 6,26 posto glasova.

19:39 'Sada već možemo govoriti o kontinuitetu pobjeda', poručio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon objave izlaznih anketa.

  • +10
Stožer HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

19:33 Mislav Kolakušić iz stranke Pravo i pravda kratko je komentirao rezultate izbornih anketa: 'Hrvatska skreće prema debilizmu.'

19:18 Nakon objave izlaznih anketa u stožeru DP-a prolomio se pljesak. DP-ovci su, čini se, zadovoljni jednim mandatom. Nadaju se i drugom, javlja naš novinar.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Luka Filipović / tportal.hr

19:12 Prve izlazne ankete SDP-u daju četiri mandata, čime su u stranci očito zadovoljni jer se nakon objave anketa na Iblerovom trgu prolomio pljesak.

19:08 U HDZ-u su oduševljeni izlaznim anketama, prema kojima osvajaju čak šest mandata.

19:02 Pljesak i uzvici prolomili su se pivovarom kada se doznalo da Možemo! osvaja jedan mandat.

Možemo! u pivovari Garden Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

19:00 Rezultati izlaznih anketa IPSOS-a za Novu TV otkrili su: HDZ je osvojio 33,74 posto glasova, SDP 27,81 posto, a DP 8,67 posto glasova. Možemo ima 5,84 posto glasova, IDS, SDSS i drugi osvojili su 4,7 posto, Lista Nine Skočak dobila je 4,57 posto, a Most 3,57 posto.

Po mandatima, HDZ-u ide šest europarlamentaraca, SDP-u četiri mandata, a po mandat su osvojili DP i Možemo.

sve osim nogometa

Učitavanje...