već od 2025.

Stižu promjene na šengenske granice, više neće biti besplatnog prolaska

21.08.2024 u 12:19

Bionic
Reading

Pred EU-om i Schengenom su dvije promjene koje se tiču ulaska na te teritorije, a dio je to napora da se spriječi ulazak kriminalcima ili teroristima koristeći lažne putovnice. Dok prva promjena stupa na snagu ovoga listopada, druga će postati operativna do svibnja iduće godine, a donosi velike promjene

Prvi sistem, EES, je automatizirani informatički sustav za registraciju državljana zemalja izvan EU koji putuju na kraći boravak, svaki put kada prijeđu vanjske granice EU zemalja. Kratki boravak znači do 90 dana unutar bilo kojeg razdoblja od 180 dana. Ovo razdoblje računa se kao jedno razdoblje za sve europske zemlje koje koriste EES. Ulasci i izlasci ili odbijanja ulazaka bit će elektronički registriran u EES-u, sustav će od putnika zahtijevati da na granici daju biometrijske podatke, poput otisaka prstiju i skeniranja lica. Iako je sustav automatiziran, na Cipru i u Irskoj putovnice će se i dalje ručno procesuirati, piše Večernji list.

Značajnija promjena, ETIAS, treba stupiti na snagu do svibnja sljedeće godine. Prije puta, državljani trećih zemalja, a BiH je jedna od njih, moraju ispuniti obrazac i zatražiti autorizaciju ulaska. Postupak stoji sedam eura, a od plaćanja su izuzeti mlađi od 18 i stariji od 70 godina. Odobri li se ulazak, on vrijedi tri godine ili do isteka putovnice, ako ističe ranije od tog roka. Obrazac se ispunjava online, a tako se prima i odgovor. Kako se predviđa, čekanje na odobrenje može biti vrlo kratko, nekoliko minuta ili trajati do četiri dana.

Ponekad će se tražiti i dodatne informacije ili dokumenti, što može potrajati i d14 dana. Neki putnici će biti pozvani i na razgovor što produžava rok na 30 dana.

No ni posjedovanje valjane ETIAS autorizacije putovanja ne jamči automatsko pravo ulaska. Kada putnik stigne na granicu, službenici će provjeriti još jednom ispunjavaju li uvjete za ulazak. Putnicima koji ne ispunjavaju uvjete će biti odbijen ulazak.