SVE OVISI O PRITVORU

Što će biti s Gradom Zagrebom nakon Bandićevog uhićenja?

20.10.2014 u 10:55

Bionic
Reading

Gradu Zagrebu zasad, uz nepoznanicu poput one koliko će se Milan Bandić zadržati u pritvoru, ne prijete novi izbori. Naime, Zakon o lokalnoj samoupravi jasno govori u kojem slučaju dolazi do prestanka mandata gradonačelnika i raspisivanja novih izbora i pritvor se ne navodi kao razlog za opoziv. Zagreb se trenutačno nalazi u istoj situaciji kao i Sisačko-moslavačka županija prije nekoliko mjeseci, kada je u pritvoru završila Marina Lovrić Merzel. No zagrebačku agoniju moglo bi ipak prekinuti izglasavanje proračuna

Zakon o lokalnim izborima jasno je propisao da gradonačelniku mandat prestaje po sili zakona ako podnese ostavku, smrću, ako mu prestane prebivalište na području izborne jedinice, ako mu prestane hrvatsko državljanstvo, ako mu pravomoćnom sudskom presudom bude oduzeta poslovna sposobnost ili ako pravomoćnom sudskom presudom bude osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju duljem od mjesec dana. Druga je pak opcija ta da smjenu gradonačelnika zatraže građani, i to na referendumu, no teško je vjerovati da bi se takvo što zasad moglo dogoditi.

Milan Bandić je zasad, kao i svojedobno Marina Lovrić Merzel, samo u pritvoru i ostaje dalje zagrebački gradonačelnik. Vjerojatno će i poput Lovrić Merzel zbog spriječenosti morati imenovati zamjenika, a to će prema zakonskim odredbama biti Sandra Švaljek, koja će grad voditi do sljedećih izbora, bilo oni redovni ili prijevremeni.

Podsjetimo, i Marina Lovrić Merzel našla se u vrlo sličnoj situaciji, no ipak je bila primorana dati ostavku, kako bi na neki način ispunila uvjete za izlazak iz pritvora, čime je otvorila mogućnost za raspisivanje izbora u Sisačko-moslavačkoj županiji. Hoće li se slična situacija dogoditi i Bandiću, još se ne može reći, pogotovo jer se još nijednom nije pojavio ni pred sucem istrage.

Međutim, već jučer se počelo spekulirati o tome da bi se agonija s pritvorom i predsjedanjem čelnim mjestom u Gradu Zagrebu moga završiti i na drugačiji način, i to kod izglasavanja proračuna. Naime, Zakon o lokalnoj samoupravi kaže kako će Ministarstvo uprave raspustiti predstavničko tijelo (Skupštinu Grada Zagreba) i razriješiti gradonačelnika ako u zakonom određenom roku ne bude donesen proračun. Spekulira se da bi, ako Bandiću bude određen dulji pritvor, zastupnici mogli namjerno srušiti proračun, tj. odluku od privremenom financiranju i na taj način izazvati izbore.