PUNO PITANJA

Što stvarno znači dolazak Sjevernokorejaca? Malo ih je, ne znaju ruski, a imaju i bizaran zapovjedni lanac

24.10.2024 u 17:31

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja, pod vodstvom Kim Jong-una, aktivno se uključuje u rat na strani Rusije ne samo oružjem, nego i vojnim osobljem. Slanje tisuća sjevernokorejskih vojnika u Rusiju izazvalo je globalnu zabrinutost i postavlja pitanje kakve će to posljedice imati na daljnji tijek rata, ali i na širu sigurnosnu situaciju u svijetu

Prošlog tjedna ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je Sjeverna Koreja zapravo ušla u rat na strani Rusije, tvrdeći da Pjongjang priprema slanje tisuća vojnika kako bi podržao invaziju na Ukrajinu.

'Ovo je u biti službena potvrda toga da se druga zemlja uvlači u rat kako bi se borila uz Rusiju protiv Ukrajine', izjavio je Zelenski, upozoravajući da ovakva suradnja označava ozbiljan preokret u dinamici sukoba.

Prema ukrajinskim i južnokorejskim obavještajnim izvorima, Sjeverna Koreja već obučava svoje vojnike na ruskom Dalekom istoku, a prema planovima Pjongjanga, oni bi trebali biti spremni za borbu već krajem godine.

Ukrajinski vojni obavještajni šef Kirilo Budanov izjavio je da se oko 11.000 sjevernokorejskih vojnika trenutačno obučava u Rusiji, a oni će biti spremni za akciju do 1. studenoga. Prema riječima Zelenskog, dvije brigade, svaka sa 6000 vojnika, bit će poslane kako bi se borile uz ruske snage u Ukrajini.

Prvo slanje specijalnih snaga

Izvještaji iz Južne Koreje potvrđuju ove navode. Južnokorejska Nacionalna obavještajna služba izvijestila je da je Sjeverna Koreja između 8. i 13. listopada poslala oko 1500 vojnika specijalnih snaga u Rusiju. Oni se obučavaju u nekoliko gradova diljem Dalekog istoka te su navodno dobili ruske uniforme i lažne identifikacijske isprave koje ih predstavljaju kao ruske stanovnike.

Planovi Pjongjanga uključuju slanje ukupno 12.000 vojnika, što uključuje elitne jedinice specijalnih snaga, čiji je zadatak podržati ruske vojne operacije. Ovaj potez izazvao je dodatne spekulacije i zabrinutost u međunarodnoj zajednici, osobito nakon što je američki ministar obrane Lloyd Austin potvrdio da SAD ima obavještajne podatke koji potvrđuju prisutnost sjevernokorejskih vojnika u Rusiji. Austin je naglasio da bi to bilo 'vrlo ozbiljno' ako se pokaže da se oni obučavaju za izravnu borbu u Ukrajini.

Videodokazi i vojna obuka

Videozapisi koji kruže ukrajinskim kanalima na Telegramu podupiru ove tvrdnje. U nekoliko videa prikazani su vojnici u uniformama, za koje se tvrdi da su sjevernokorejske trupe na obuci u Rusiji. Jedan od videa je geolociran u blizini vojnog poligona Sergejevski u Primorskom kraju, a prikazuje desetke ljudi u vojnim uniformama. Ti vojnici, prema izvorima, prolaze završnu obuku prije nego što budu raspoređeni na ukrajinsko bojište.

Iako porijeklo ovih videa nije potpuno jasno, izvori iz Ukrajine i Južne Koreje sugeriraju da su sjevernokorejski vojnici već uključeni u borbene operacije, pomažući Rusiji u korištenju opreme poput lansirnih sustava balističkih raketa KN-23, a koje je isporučio Pjongjang. Ove operacije, koje uključuju tehničku podršku i rukovanje opremom, do sada su bile ograničene, ali slanje redovnih vojnika označilo bi ozbiljnu eskalaciju u sjevernokorejskoj podršci Rusiji.

  • +7
Specijalne postrojbe Sjeverne Koreje Izvor: Profimedia / Autor: STR / AFP / Profimedia

Uloga specijalnih snaga

Prema izvještajima južnokorejske obavještajne službe, sjevernokorejski vojnici poslani u Rusiju pripadaju 11. korpusu Korejske narodne armije, a on je poznat po svojim sposobnostima i spremnosti za borbu. Fjodor Tertitski, stručnjak za sjevernokorejsku politiku s Korejskog sveučilišta u Seulu, izjavio je da su te jedinice visoko obučene i motivirane, prenosi ruski neovisni portal Meduza.

'Očekivao sam da će Sjevernokorejci možda poslati manje kvalificirane pješačke jedinice, ali prema informacijama koje imamo, poslali su svoje borbeno najspremnije jurišne trupe', rekao je Tertitski.

Američki izvještaji iz 2021. godine potvrdili su da su sjevernokorejske specijalne snage visokomotivirane, no nedostaju im moderni komunikacijski sustavi i napredno oružje, što ih čini slabijima u odnosu na zapadne specijalne snage poput onih iz SAD-a ili Velike Britanije.

Operativni izazovi

Unatoč njihovoj spremnosti, sjevernokorejske trupe suočavaju se s ozbiljnim operativnim izazovima u Ukrajini. Prvi veliki problem je jezična barijera – vrlo malo sjevernokorejskih vojnika govori ruski, a isto tako je malo ruskih vojnika koji govore korejski. To bi moglo značajno otežati koordinaciju između ruskih i sjevernokorejskih snaga, osobito u trenucima u kojima je brza komunikacija ključna za vođenje operacija.

Drugi izazov je sjevernokorejski politički sustav jer uključuje prisutnost političkih komesara u vojnim jedinicama. Ovi časnici nadziru zapovjednike i moraju odobriti gotovo svaku zapovijed prije nego što bude izvršena. Tertitski objašnjava da ovaj sustav može ozbiljno usporiti reakciju sjevernokorejskih vojnika na bojištu, što bi ih moglo učiniti ranjivima na ukrajinske napade.

'Kada vam se kaže da pucate, ne kažete samo: 'Da, druže komandire.' Pitate: 'Druže komesare, potvrđujete li zapovijed druga zapovjednika?' Njihov je sustav više dizajniran tako da spriječi državni udar nego da osigura borbenu učinkovitost', objasnio je Tertitski.

Serhij Kuzan, šef neovisnog Centra za obranu i suradnju, izjavio je da Pjongjang koristi ovaj sukob kako bi upoznao svoju vojsku s modernim načinima vođenja rata. Prema njegovim riječima, Sjeverna Koreja želi steći borbeno iskustvo da bi zastrašila Južnu Koreju, s kojom je tehnički još uvijek u ratu, prenosi njemački Tagesschau.

Analitičari predviđaju da bi sjevernokorejski vojnici mogli biti raspoređeni u regijama kao što su Kursk i Donbas, u kojima se vode žestoke borbe. Te regije, poznate po rovovskim bitkama i intenzivnim sukobima, idealne su za testiranje sjevernokorejskih vojnih kapaciteta.

Mogućnost eskalacije

Iako brojka od 12.000 vojnika možda djeluje mala u kontekstu opsežnog rata u Ukrajini, Kim Jong-un ima mogućnost slanja znatno većeg broja vojnika. Prema Međunarodnom institutu za strateške studije, Sjeverna Koreja je 2018. imala oko 1,2 milijuna vojnika, čime je bila četvrta najveća vojska na svijetu. Njihove specijalne snage broje oko 200.000 ljudi, što znači da bi Kim mogao značajno pojačati svoje sudjelovanje u ratu u Ukrajini.

Međutim slanje tako velikih kontingenata vojnika moglo bi izazvati dodatne geopolitičke tenzije. Kina, koja ekonomski podržava Sjevernu Koreju, ima utjecaj na Moskvu, ali malo izravnog utjecaja na Pjongjang. Prema Tertitskom, Kim ima daleko veću kontrolu nad sjevernokorejskim društvom nego što Putin ima nad Rusijom, što mu omogućava da preživi međunarodne sankcije i nastavi voditi vojnu politiku bez značajnih unutarnjih pritisaka.

Odgovor međunarodne zajednice

Mogućnosti Zapada, Južne Koreje i Kine u sprječavanju slanja sjevernokorejskih vojnika Rusiji su ograničene. Južna Koreja strahuje da bi razmjena vojnika mogla uključivati i dobivanje naprednog ruskog oružja, što bi promijenilo ravnotežu snaga na Korejskom poluotoku. Južnokorejski dužnosnici stoga razmatraju mogućnost slanja vojne pomoći Ukrajini, uključujući smrtonosno oružje, da bi se uravnotežili učinci sjevernokorejskog angažmana.

Sjedinjene Države i zapadni saveznici Ukrajine i dalje vrše pritisak na Rusiju povećanjem vojne pomoći Ukrajini. Međutim još nije odobreno korištenje dugodometnog zapadnog oružja za udare na ruski teritorij, što Zelenski već dugo traži. Američki ministar obrane Austin nije izravno komentirao to pitanje tijekom nedavnog posjeta Kijevu, ali je istaknuo da će SAD nastaviti pružati Ukrajini sve što joj je potrebno za 'borbu za opstanak i sigurnost'.