za prvu crtu bojišta

Zbog teških gubitaka u ratu Rusi pribjegavaju neobičnim rješenjima za popunu vojnih redova

23.10.2024 u 13:56

Bionic
Reading

Ruska vojska, zbog kroničnog nedostatka ljudstva izazvanog teškim gubicima u dvije i pol godine ratovanja u Ukrajini, pribjegava neobičnim rješenjima za popunu svojih postrojbi na prvoj crti bojišta

Mediji su objavili da je Rusija prebacila vojnike iz Strateških raketnih snaga (SRS), posebne grane oružanih snaga koja upravlja lanserima nuklearnih projektila, u jedinice običnog pješaštva te ih poslala u rat protiv Ukrajine. Ruske oružane snage sastoje se od šest grana. Uz tri grane koje ima i većina drugih država, kopnene vojske, mornarice i zrakoplovstva, postoje još tri grane - strateške raketne snage, svemirske obrambene snage i zračno-desantne snage.

Nedovoljno opremljeni

Prebacivanje vojnika iz Strateških raketnih snaga u pješaštvo zasigurno slabi SRS, a upitno je koliko jača sposobnosti pješaštva jer su ti vojnici obučeni za potpuno drugačiji posao, iako su prošli pješačku obuku. Ruski aktivist i dragovoljac Vladimir Grubnik istaknuo da se 1. pukovnija Strateških raketnih snaga bori kao obična pješačka postrojba s pješačkim naoružanjem te da nije dobila potrebna sredstva komunikacije, pa su im volonteri dostavili civilne kineske radiopostaje.

'Danas smo ponovno opskrbili 1. pukovniju Strateških raketnih snaga, a koja obavlja zadaće obične odvojene streljačke pukovnije u smjeru Kurska', rekao je Grubnik, prenosi ukrajinski portal Militarnyi. On smatra da je razlog ovakvog angažmana pripadnika SRS-a izostanak mobilizacije i nedostatak ljudstva u postrojbama na prvoj liniji, zbog čega su prisiljeni uzeti vojnike iz 'nepješačkih' postrojbi poput zrakoplovnih, svemirskih ili strateških raketnih snaga.

Laka oklopna vozila i pješačko naoružanje

Sudeći po objavama ruskih aktivista, zaključuje se da su ove jedinice formirane u kasno ljeto ove godine te da su raspoređene u zonu borbenih djelovanja, prvo u okupiranim dijelovima ukrajinske regije Harkiv, a od rujna u ruskoj Kurskoj oblasti, u koju su u kolovozu upali ukrajinski vojnici. Pretpostavlja se da u njima nisu stručnjaci izravno odgovorni za uporabu nuklearnog oružja, nego pomoćno i osoblje sigurnosnih tvrtki.

  • +5
Ruski vojnici - pripadnici Strateških raketnih snaga Izvor: Profimedia / Autor: Alexandr Kryazhev / Sputnik / Profimedia

Te jedinice opremljene su lakim oklopnim vozilima poput oklopnog transportera Ahmat, pješačkim naoružanjem, a imaju i vodove koji upravljaju izvidničkim dronovima te inženjerijske vodove. Militarnyi je u rujnu izvijestio da je ruska vojska oformila mehaniziranu bojnu od pripadnika posade nosača aviona Admiral Kuznjecov te da se pješačke postrojbe formiraju od pripadnika Svemirskih obrambenih snaga. Tada se pisalo da se te jedinice uglavnom bore u Kurskoj oblasti.

Ovih se dana također mnogo piše o tome da je Sjeverna Koreja poslala svoje elitne specijalce iz Olujnog korpusa, koji bi trebali također biti raspoređeni u Kurskoj oblasti, a zasad nije poznato hoće li samo čuvati rusku granicu ili će se aktivnije uključiti u borbe ili čak i u posebne misije u ukrajinskoj pozadini, za što su, među ostalim, i obučeni. Do sada je sjevernokorejskih specijalaca u Rusiju stiglo 1500, ukupno bi ih trebalo doći 12.000, a sve to pokazuje da ruska vojska muku muči s popunjavanjem svojih redovnih postrojbi zbog izuzetno velikih gubitaka u dvije i pol godine rata te se oni procjenjuju na više od 680.000 ubijenih i ranjenih vojnika.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Militarnyi Videonews