stanje na bojištu

Ruske zastave na ukrajinskim 'utvrdama', na više mjesta Ukrajincima prijeti opkoljavanje

19.10.2024 u 06:48

Bionic
Reading

Ruska vojska bilježi napredak na nekoliko ključnih bojišta. Najnoviji razvoj događaja u regiji Kursk te na frontovima oko Pokrovska, Selidova i Siverska stavlja ukrajinske snage u ozbiljnu opasnost od opkoljavanja, dok se borbe intenziviraju na jugoistoku zemlje, navodi se u analizi stanja na bojištu ruuskog neovisnog portala Meduza

Kursk: Ključna bitka za strateška sela

Unatoč početnom neuspjehu da probiju ukrajinsku obranu, ruski padobranci i marinci uspjeli su na drugi pokušaj napredovati prema ključnim selima Zeleni Šliak i Novoivanovka, koja se nalaze blizu grada Sudža, strateškog mjesta u regiji Kursk. Ta sela čine ključne točke obrane ukrajinskih snaga, a ako ih Rusija uspije zauzeti, mogla bi odsjeći cijeli sjeverozapadni dio ukrajinske vojske na tom području. Za sada Novoivanovka ostaje u rukama ukrajinskih snaga, no nema naznaka da se ukrajinsko zapovjedništvo priprema za povlačenje, unatoč prijetnji opkoljavanja.

Osim toga, ukrajinske snage duž cijele bojišnice u Kursku prešle su u defanzivu. Čak i na području Glushkova, gdje su nedavno pokušale skrenuti ruske rezerve ofenzivom, sada se suočavaju s napredovanjem ruskih trupa. Ruska vojska uspjela je ponovno zauzeti naselja Liubimovka i Pokrovski te je potisnula ukrajinske snage preko rijeke Snagost, čime je dodatno smanjila prostor za manevar ukrajinskoj vojsci. Ukrajinske postrojbe u selima Olgovka i Pogrebki sada se suočavaju s ozbiljnom prijetnjom opkoljavanja, jer su ruske snage odsjekle njihove opskrbne linije, piše Meduza.

Borbe za Sudžu i strateške ceste

Ruske snage nastavljaju pritisak prema Sudži, pokušavajući preuzeti kontrolu nad ključnim prometnicama koje povezuju regiju Kursk s ostatkom Ukrajine. Napredovanje iz smjera Koreneva prema Novoivanovki dovelo je do teških borbi na predgrađima tog sela, dok druga ruska postrojba napreduje prema Čerkaskaja Konopelki, s ciljem osiguranja vatrene kontrole nad cestom Sumi–Sudjha. Ako uspiju, ukrajinske snage bit će prisiljene na povlačenje iz regije Kursk, čime bi se otvorio put za daljnje rusko napredovanje dublje u ukrajinski teritorij.

Preokret na frontu kod Pokrovska, Selidova i Kurakhova

U regiji Donjecka, ruske snage zabilježile su još jedan značajan uspjeh zauzevši naselja Tsukurine i Ostrovske. Njihov glavni cilj na ovom dijelu bojišta očito je doseći Kurakhovsko jezero s istoka i sjevera, a već su ostvarili ključne pozicije u blizini sela Ostrovske. Daljnje napredovanje prema selu Maksimilianivka omogućit će ruskim snagama proširenje kontrole u ovom području.

Padom Tsukurinea, ukrajinske snage koje brane gradove Hirnik i Kurakhove našle su se u izuzetno nepovoljnom položaju. Svako daljnje rusko napredovanje prema jugu moglo bi ih prisiliti na povlačenje, ostavljajući šire područje bez ukrajinske obrane. Slična situacija prijeti i ukrajinskim postrojbama u Selidovu, koje se također suočavaju s opasnošću od opkoljavanja, budući da su ruske snage već zaobišle grad sa sjevera i juga.

  • +25
Ruski vojnici Izvor: Profimedia / Autor: Alexander Garmayev / TASS / Profimedia

Siversk: Zastave nad ukrajinskim 'utvrdama' i neizvjesna situacija

Na bojištu kod Siverska, ruske snage podigle su zastave nad dvama ukrajinskim 'utvrdama' — Hrihorivkom i Verkhniokamianskom, strateškim točkama na rijeci Siverski Donets. Iako podizanje zastava sugerira da su ukrajinske snage možda izgubile ove ključne položaje, situacija ostaje nejasna, jer su ruske snage u prošlosti davale lažne izvještaje o zauzimanju naselja.

Ovaj put, ruski izvori tvrde da je dron postavio zastavu na zgradu u Verkhniokamianskom, dok je specijalna postrojba podigla zastavu u Hrihorivki dolaskom u ukrajinsku pozadinu čamcem. Međutim, kasniji video prikazuje ruske vojnike kako ručno podižu zastavu u Verkhniokamianskom, što dodatno komplicira situaciju. Ako ruske snage uspiju nastaviti s napredovanjem, to bi moglo dovesti do ozbiljne krize u ukrajinskoj obrani oko Siverska, osobito na strateški važnim visinama blizu Bilohorivke.

Bitka za Vovčansk: Grad pred sudbinom Marinke

U međuvremenu, u regiji Harkiva, ruske snage su ponovno zauzele dio tvornice Vovčansk Aggregate, smještene na rijeci Vovča. Ukrajinske snage bile su prisiljene povući se iz tvornice pod teškim zračnim bombardiranjem, nakon što su je prethodno zauzele, držeći nekoliko stotina ruskih vojnika pod djelomičnim okruženjem.

Postoji velika vjerojatnost da će Vovčansk doživjeti sudbinu Marinke, grada u regiji Donjeck, koji je potpuno uništen nakon višemjesečnih borbi i teških bombardiranja s obje strane.