u bruxellesu

Zelenski: Idemo prema Trećem svjetskom ratu. Dajte nam nuklearno oružje ili nas pustite u NATO!

17.10.2024 u 15:10

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je predstavio svoj 'plan pobjede' čelnicima EU-a u Bruxellesu, ustvrdivši pritom da se časnici sjevernokorejske vojske već nalaze na privremeno okupiranom ukrajinskom teritoriju

Zelenski je rekao i da su ukrajinske obavještajne službe pronašle dokaze koji sugeriraju da oko 10.000 sjevernokorejskih vojnika trenutačno prolazi obuku, kako bi se mogli pridružiti ruskim snagama u Ukrajini.

'Ovo je prvi korak u svjetski rat', dodao je Zelenski tijekom jednodnevnog samita čelnika EU-a u Bruxellesu, piše Euronews.

Ukrajina je ranije upozoravala i na opasno partnerstvo između Rusije i Irana jer ruske trupe koriste iranske kamikaza-dronove za udare na velikim udaljenostima. No slanje stranih vojnika na prvu crtu još je jedan znak eskalacije, smatra Zelenski.

'Ovdje se više ne radi samo o opskrbi oružjem. Radi se o slanju ljudi iz Sjeverne Koreje okupacijskim vojnim snagama', rekao je, dodavši da Putin pokušava uvući druge sudionike u rat kako bi izbjegao mobilizaciju ruskih vojnika.

Zelenski se prije toga sastao s 27 čelnika EU-a kako bi predstavio svoj 'plan pobjede' u pet točaka za okončanje rata do sljedeće godine.

'Ili nuklearno oružje ili ulazak u NATO'

Prva točka plana je pridruživanje NATO savezu, no da bi dobila članstvo u NATO-u, Ukrajina bi trebala odobrenje svakog od 32 saveznika, uključujući i SAD.

'Ako nam ne pomognu naši partneri, šanse Rusije (na bojnom polju) rastu', rekao je, dodavši da je osim pregovora o naoružanju, najvažnije da se ukrajinski narod može nadati da će imati budućnost nakon rata.

Plan pobjede Zelenskog također uključuje bolje sustave protuzračne obrane, kontinuirane napade na ciljeve na ruskom teritoriju i bolji pritup obavještajnim podacima saveznika.

Za Zelenskog postoje samo dva izlaza iz ovog rata: ili će Ukrajina ponovno dobiti nuklearno oružje kako bi odvratila ruske napade ili će se pridružiti NATO-u.

'Poziv za pridruživanje NATO-u je preventivan korak, da se Putinu pokaže da on nije taj koji mijenja svijet i da agresor ne može stvoriti novi međunarodni poredak', dodao je Zelenski.

Rutte: Ukrajina će postati članica NATO-a

'Ukrajina će postati 33. ili 34. članica NATO-a, koji trenutno ima 32 članice', rekao je danas novi glavni tajnik NATO-a Mark Rutte na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

'U ovom trenutku se čini da će Ukrajina ući kao 33. članica, ali možda netko drugi uđe prije nje. Ali Ukrajina će u budućnosti biti članica NATO-a. Tako smo odlučili u Washingtonu', rekao je glavni tajnik NATO-a.

No, kako će SAD gledati na ulazak Ukrajine u NATO moglo bi ovisiti o ishodu sljedećih izbora u SAD-u. Zelenski je rekao novinarima da je o ovoj temi razgovarao i s aktualnim predsjednikom Bidenom, ali i s kandidatima za novog predsjednika – Donaldom Trumpom i Kamalom Harris.

'Iznio sam svoje argumente i Trump je rekao da se s njima slaže', rekao je Zelenski. Trump se nedavno po prvi put sastao sa Zelenskim, nakon što je više puta u javnosti rekao da rat u Ukrajini mora što prije završiti, sugeririrajući da neće biti široke ruke kao Biden kad je u pitanju slanje oružja i financiranje ukrajinske borbe protiv Rusije.