veliki laboratorij

Američke tvrtke zarađuju ogroman novac na ukrajinskom ratu: Vruća roba su dronovi kamikaze

24.10.2024 u 06:01

Bionic
Reading

Rat u Ukrajini služi kao laboratorij za bespilotne letjelice, a zapadni proizvođači testiraju i poboljšavaju svoje proizvode u stvarnim borbenim uvjetima te uz to masno zarađuju. Među njima je i američka tvrtka AeroVironment. Od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. vrijednost dionica AeroVironmenta porasla je gotovo četiri puta, što je tvrtki donijelo tržišnu kapitalizaciju od 5,9 milijardi dolara

Američka kompanija isporučila je Ukrajincima više od 1300 dronova Puma, vrijednih 318 milijuna dolara. Ove letjelice koriste računalni vid za autonomno traženje ciljeva poput tenkova i raketnih bacača, unatoč ruskom ometanju GPS signala i komunikacijskih sustava. Prilagodbe su dovele do povećanja učinkovitosti njihovih drugih dronova, kao što je Switchblade, više od 80 posto.

Dronovi Switchblade su ključna inovacija AeroVironmenta. Poznati kao 'lutajuća municija' ili dronovi kamikaze, kruže iznad bojišta i čekaju savršenu priliku za napad na cilj. AeroVironment je isporučio Ukrajini 700 komada modela Switchblade 300, malih, ručno lansiranih bespilotnih letjelica koje su sposobne napadati neprijateljske snage s udaljenosti do 10 kilometara. Ovi su dronovi korišteni u brojnim borbama, a Pentagon je obećao isporuku dodatnih 600 novijih i snažnijih modela Switchblade 600 s dometom od 40 kilometara.

Ugovori s američkom vojskom i globalni rast

AeroVironment je dobio svoj najveći ugovor dosad, vrijedan do 990 milijuna dolara, za isporuku dronova Switchblade do 2029. godine američkoj vojsci. Tvrtka je također ključni igrač u Pentagonovu projektu Replicator, inicijativi čiji je cilj proizvodnja tisuća autonomnih letjelica do 2025. godine, spremnih za potencijalni sukob s Kinom u slučaju invazije na Tajvan.

Ova tehnologija ne privlači samo pažnju američke vojske. Velika Britanija, Francuska, Litva i Tajvan među zemljama su koje su već kupile dronove Switchblade. Prema informacijama AeroVironmenta, više od 20 država iskazalo je interes za njihovu nabavu. Uz to, međunarodni ugovori i prodaja omogućuju AeroVironmentu širenje na globalnom tržištu.

Konkurencija i tehnološke inovacije

Međutim AeroVironment se suočava s velikom konkurencijom. Tvrtke poput izraelskog Uvisiona i američkog Andurila ubrzano razvijaju svoje dronove, uključujući lutajuću municiju. Ipak, AeroVironment se ističe ne samo zbog tehnologije, već i zbog svoje sposobnosti da inovira brže od većih obrambenih korporacija poput Lockheed Martina. Ono što ga čini jedinstvenim jest spremnost da uloži vlastiti kapital u razvoj proizvoda prije nego što Pentagon odluči o narudžbi. Ove godine tvrtka planira uložiti čak 30 posto svog prihoda u istraživanje i razvoj.

Izvor: tportal.hr

AeroVironment također radi na povećanju proizvodnog kapaciteta. Trenutno je u procesu udvostručenja proizvodnje u tvornici dronova Switchblade na 6000 jedinica godišnje, a do 2027. godine planira se izgradnja još jedne tvornice, što će omogućiti proizvodnju do 10.000 letjelica godišnje. Uz ovaj kapacitet, tvrtka cilja na prihod od milijardu dolara godišnje.

Wahid Nawabi, izvršni direktor tvrtke AeroVironment, ističe da startupovi u obrambenom sektoru možda mogu razviti atraktivne prototipove, ali nemaju iskustvo koje oni imaju u masovnoj proizvodnji.

Perspektive za budućnost

Unatoč sve većoj konkurenciji, AeroVironment ima ambiciozne planove te je posvećen inovacijama koje idu dalje od samih dronova. U suradnji sa SoftBankom, tvrtka razvija solarno pogonjen zrakoplov koji bi mogao tjednima ostati u zraku, pružajući 5G mobilne usluge diljem svijeta. Ako projekt uspije, to bi joj moglo donijeti milijarde dolara prihoda.

Tvrtka također radi na razvoju oružja pogodnog za velike udaljenosti, posebno u sukobima poput onih na Pacifiku. Nawabi vjeruje da će masovna proizvodnja ovih letjelica po cijeni manjoj od 50.000 dolara po jedinici omogućiti vojskama diljem svijeta pristup naprednoj tehnologiji za djelić cijene tradicionalnih vojnih zrakoplova i helikoptera.

Čak i ako bi sutra došlo do mira između Rusije i Ukrajine, AeroVironment bi još uvijek imao velike prilike da ostvari prihod u svijetu u kojem se razmišljanje o načinima vođenja ratova promijenilo, kažu vojni analitičari.

'Za zemlju koja si ne može priuštiti eskadrile aviona od 100 milijuna dolara ili jurišne helikoptere po cijeni od 30 ili 40 milijuna dolara, dronovi su odlično rješenje', kaže Byron Callan, direktor tvrtke Capital Alpha Partners.

Predviđa da će se svjetsko tržište vojnih dronova proširiti za 50 posto u sljedećih devet godina i doći na 30,9 milijardi dolara do 2033. godine – ne uključujući lutajuću municiju.