NE BIRAJU SE SREDSTVA

Tajno oružje: Jesu li ruski 'nevidljivi' dronovi nova prijetnja Ukrajini?

04.09.2024 u 15:33

Bionic
Reading

Rusija u ratu protiv Ukrajine koristi novu vrstu dronova otpornih na smetnje. Riječ je o bespilotnim letjelicama s optičkim vlaknima nazvanim Princ Vandal iz Novgoroda (KVN), a koriste se u operacijama tijekom ofenzive u Kursku

Guverner Novgorodske regije Andrej Nikitin objavio je ranije ovog mjeseca na Telegramu da se ove letjelice masovno koriste u 'napadima protiv Ukrajinaca'.

FPV dronovi (tip bespilotne letjelice koji omogućava pilotu da u stvarnom vremenu vidi što se zbiva pomoću kamere montirane na dronu) s modificiranom tehnologijom prate lagani kabel od optičkih vlakana tijekom leta, što ih čini 'gotovo nevidljivima' protivničkim obavještajnim timovima, objašnjava za Euronews James Patton Rogers, izvršni direktor Cornell Brooks Tech Policy Instituta na Sveučilištu Cornell.

Intenziviranje rata dronovima

Ovi dronovi pojavljuju se u trenutku u kojem se intenzivira rat bespilotnim letjelicama između dvije strane. Početkom ovog tjedna Rusi su pokrenuli napad na ukrajinski energetski sustav s više od 100 dronova. Istovremeno, Ukrajinci su prošlog tjedna izveli svoj najveći napad dronovima na Moskvu te su nastavili napredovati kroz ruske linije u ofenzivi na Kursk.

Kako funkcioniraju ovi dronovi?

Ukrajinski vojni bloger Serhij 'Flash' Beskrestnov pronašao je jedan od ruskih dronova s optičkim vlaknima na prvim linijama u ožujku. Opisao ga je kao letjelicu s 'neobičnom plastikom na vrhu koja je sadržavala otprilike 10,8 kilometara optičkog kabela, smještenog umjesto uobičajenog odašiljača koji prima i prenosi radiosignale'.

Noah Sylvia, istraživač tehnologije u Kraljevskom institutu za obrambene studije Ujedinjenog Kraljevstva (RUSI), ističe da let dronom bez ovog odašiljača znači da ne emitira radiosignale koji mogu otkriti njegovu lokaciju ili operatera. Korištenje optičkih vlakana omogućuje visokokvalitetan videoprijenos, dakle bez smetnji, što nije slučaj kod uobičajenih FPV dronova.

Prednosti i nedostaci tehnologije

Iako optički kabel ima prednosti, postoje i određeni nedostaci. Teži kabel zahtijeva više energije ili jače motore, što ove dronove čini skupljima za proizvodnju. Dodatna težina također im može smanjiti brzinu i domet u usporedbi s bespilotnim letjelicama koje nisu vezane, upozoravaju stručnjaci.

FPV dronovi obično su brzi, mogu izvoditi oštre manevre i napadati iz neočekivanih kutova, ali žica može ograničiti njihovu pokretljivost.

  • +24
Rat u Ukrajini - Časiv Jar Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Zašto Rusija koristi ovu tehnologiju?

Ukrajinci su 6. kolovoza pokrenuli iznenadnu ofenzivu u Kurskoj regiji, napredujući do 35 kilometara unutar ruskih linija, kontrolirajući više od 90 naselja i zarobivši stotine vojnika, prema podacima Kyiv Independenta. Dio ukrajinskog uspjeha rezultat je elektroničkog ratovanja, što je onemogućilo ruski nadzor te stvorilo priliku za dublje napredovanje u ruski teritorij.

Kako bi se suprotstavili takvim prijetnjama, Rusi masovno koriste dronove s optičkim vlaknima. 'Mislim da je to razlog zbog kojeg se kabel s optičkim vlaknima koristi više nego prije, jer nismo vidjeli da Ukrajinci koriste elektroničko ratovanje u ovakvim manevrima', rekao je Sylvia.

Novi dronovi kao 'dodatak' postojećim flotama

Iako bi ovi dronovi mogli donijeti taktičku prednost Rusiji, stručnjaci vjeruju da neće revolucionirati način vođenja rata. Vjerojatnije je da će se koristiti kao dopuna postojećim flotama i ruskih i ukrajinskih dronova. Rogers ističe da će dvije strane u sukobu pomno pratiti učinak ovih letjelica na bojnom polju jer, ako se pokažu učinkovitima, obje će ih početi sve više koristiti.

Unatoč mogućim prednostima, ostaje nejasno tko trenutačno ima prednost u ratu dronovima jer se situacija razvija u 'igru mačke i miša' s obje strane koje nastoje nadmudriti najnovije inovacije protivnika.