ESKALACIJA SUKOBA

Blokada X-a u Brazilu podijelila političare i korisnike, evo čime su ga zamijenili

03.09.2024 u 11:33

Bionic
Reading

Brazil je jedno od najvećih tržišta za X, s desecima milijuna korisnika. Više od 200 tisuća njih prešlo je na Bluesky u jednom danu

Gašenje platforme Elona Muska počelo je prošle subote. Bila je uglavnom nedostupna na webu i putem mobilnih aplikacija nakon što je milijarder odbio imenovati pravnog zastupnika u Brazilu, propustivši rok koji je odredio sudac Vrhovnog suda Alexandre de Moraes.

Blokada označava eskalaciju višemjesečne svađe između Muska i de Moraesa oko slobode govora, krajnje desničarskih korisničkih računa i dezinformacija.

Brazil je jedno od najvećih tržišta za X, s desecima milijuna korisnika.

Navala na Bluesky

Bluesky, platforma društvenih medija pokrenuta prošle godine kao alternativa X-u i drugim etabliranim mrežama, doživjela je veliki priljev Brazilaca u posljednjih nekoliko dana. U petak su objavili kako su zabilježili oko 200 tisuća novih korisnika iz Brazila, a taj je broj nastavio rasti. Brazilski korisnici također postavljaju rekorde u aktivnostima poput praćenja i lajkova.

Promjena platforme nije nije novost za Brazilce. Prije no što je propala, veliki broj njih koristio je Googleovu mrežu Orkut, da bi se nakon toga preselili na druge platforme.

X nije tako popularan u Brazilu kao Facebook, Instagram, YouTube ili TikTok. Međutim, važna je platforma za političke rasprave i vrlo utjecajan među političarima, novinarima...

Ujedno je mjesto gdje pokazuju svoj smisao za humor, putem memeova i na druge načine. Pogođene su i pop zvijezde te njihovi obožavatelji, koji su također koristili X u velikoj mjeri.

Kazne za korištenje VPN-a

De Moraes je rekao da će X ostati suspendiran dok ne ispuni njegove naredbe, a također je odredio dnevnu kaznu od 50.000 reala (8.900 američkih dolara) za ljude ili tvrtke koje koriste virtualne privatne mreže (VPN) za pristup.

Neki pravni stručnjaci doveli su u pitanje temelje te odluke i kako će ona biti provedena. Drugi su sugerirali kako je taj potez autoritaran.

Brazilska odvjetnička komora najavila je kako će od Vrhovnog suda zatražiti reviziju kazni izrečenih svim građanima koji koriste VPN-ove ili druge načine pristupa X-u bez valjanog postupka. Prema njihovom mišljenju, sankcije te vrste nikad ne bi trebalo uvoditi po kratkom postupku, bez prava na punu obranu.

Stotine brazilskih korisnika raspitivalo se na X-u o VPN-ovima koji bi im potencijalno mogli omogućiti nastavak korištenje platforme.

'Tirani žele pretvoriti Brazil u još jednu komunističku diktaturu, ali mi nećemo odustati. Ponavljam: ne glasajte za one koji ne poštuju slobodu govora. Orwell je bio u pravu', objavio je desničarski zastupnik Nikolas Ferreira, jedan od najbližih saveznika bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara. Ferreira je 28-godišnji YouTuber koji je dobio najviše glasova od 513 izabranih saveznih zastupnika na izborima 2022. godine.

De Moraes je naredio blokadu korisničkih računa na društvenim mrežama nakon što je gomila Bolsonarovih pristaša napala brazilski Kongres, predsjedničku palaču i Vrhovni sud u siječnju 2023. godine, tražeći poništenje izbora. Predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva podržao de Moraesovu odluku, ustvrdivši kako se Musk postavlja kao da je iznad zakona, piše AP.