IZGUBLJENE MILIJARDE DOLARA

U režiji Muska i banaka: Je li ovo bio jedan od najgorih poslovnih poteza ikad?

22.08.2024 u 11:31

Bionic
Reading

Svi su znali da Elon Musk preplaćuje Twitter 2022. godine, kada ga je kupio. Tehnološki milijarder u jednom je trenutku čak naprasno pokušao odustati od dogovora prije nego što je, nakon odluke američkog suda, bio prisiljen finalizirati kupnju. No sada je procurilo još više detalja o tome koliko je financijski loša bila ta odluka, prema izvješću Wall Street Journala objavljenom u utorak. To izvješće sugerira da je kupovina Twittera bio najgori poslovni potez još od globalne financijske krize 2008. godine, kada su mnoge financijske institucije propale ili bile u velikim problemima zbog loših ulaganja, posebno u nekretnine

Sedam banaka odobrilo je Musku kredite u iznosu 13 milijardi dolara kako bi mu pomogle u kupnji Twittera, sada preimenovanog u X. Nijedna od tih banaka nije uspjela prenijeti dug bez pretrpljenih 'velikih gubitaka', navodi Wall Street Journal.

To znači da su ti zajmovi i dalje na bilancama banaka; nisu ih uspjele prodati niti ih se riješiti. Ustvari, kako piše Journal, ovo nije samo jedan od najgorih poslova od 2008., već jedan od najgorih poslova svih vremena.

Musk i ostali investitori uložili su otprilike 30 milijardi dolara gotovine dok su banke osigurale preostalih 13 milijardi dolara kako bi se dovršila kupovina. A sada je jasno da su zaposlenici banaka osjetili značajan financijski udarac zbog pristanka na tako loš posao.

Koliko je taj udarac velik? Journal izvještava da je investicijskim bankarima u Barclaysu na večeri krajem 2023. godine rečeno da će svima biti smanjene plaće za 40 posto. Nakon što su podijeljeni godišnji bonusi, oko 50 od 200 direktora napustilo je tvrtku, prema Journalu.

Svaka banka uključena u dogovor - uključujući Morgan Stanley, Bank of America, Barclays, Mitsubishi UFJ Financial Group, BNP Paribas, Mizuho i Société Générale - bori se s ovim dugom u svojim knjigama. A naročito uspješni nisu bili ni razgovori o restrukturiranju dogovora.

Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Leon Neal / PA Images / Profimedia

Utjecajni mediji poput Bloomberga istaknuli su da te banke žele zadržati pristup Muskovim budućim projektima, uključujući mogući izlazak na burzu SpaceX-a, smatranog najpametnijim Muskovim potezom.

SpaceX je moćna i utjecajna kompanija u komercijalnom svemirskom sektoru te značajno profitira od ugovora s vladom. Starlink, SpaceX-ova satelitska internetska podružnica, možda će se čak izdvojiti i postati javna tvrtka u budućnosti.

Sva ta očekivanja stavljaju ove banke u tešku situaciju dok Musk i dalje ugrožava njihove financijske pozicije svojim lošim potezom s Twitterom. X je trenutno procijenjen na otprilike 19 milijardi dolara, što je manje od polovice iznosa koji je platio za njega.

Pad broja korisnika u EU

Društvena mreža X zabilježila je pad korisnika iz EU-a u protekloj godini, prema brojkama koje je kompanija objavila 17. kolovoza kako bi ispunila svoje zakonske obaveze prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA). Musk je nedavno raspravljao s Europskom komisijom o usklađenosti svoje platforme s pravilima EU-a.

U razdoblju od 1. veljače do 31. srpnja X je imao oko 105,9 milijuna korisnika u EU-u, što je pad u odnosu na 111,4 milijuna u prethodnom izvještajnom razdoblju od 1. kolovoza 2023. do 31. siječnja 2024. U mjesecima prije toga – od 1. veljače do 31. srpnja 2023. – to je još uvijek iznosilo 112,2 milijuna korisnika. X tvrdi da ima oko 550 milijuna mjesečno aktivnih korisnika diljem svijeta.

Unatoč tome, platforma je još uvijek znatno iznad praga od 45 milijuna mjesečno aktivnih korisnika, pa se smatra vrlo velikom internetskom platformom (VLOP) prema DSA-u Europske komisije.

Usto milijarder već dugo koketira s desničarskom politikom. Rezultiralo je to njegovim nedavnim intervjuom s predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom na X-u, pa se pritom nameće i pitanje mogu li Muskovi politički ispadi naštetiti Tesli, čiji je izvršni direktor.