NOVE BROJKE

Muskov X bilježi pad korisnika u EU

20.08.2024 u 08:48

Bionic
Reading

Društvena mreža X zabilježila je pad korisnika iz EU-a na svojoj platformi u protekloj godini, prema brojkama koje je kompanija objavila 17. kolovoza kako bi ispunila svoje zakonske obaveze prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA)

Čelnik tvrtke za društvene mreže Elon Musk nedavno je raspravljao s Europskom komisijom o usklađenosti svoje platforme s pravilima EU-a.

U razdoblju od 1. veljače do 31. srpnja X je imao oko 105,9 milijuna korisnika u EU-u, što je pad u odnosu na 111,4 milijuna u prethodnom izvještajnom razdoblju od 1. kolovoza 2023. do 31. siječnja 2024. U mjesecima prije toga – od 1. veljače do 31. srpnja 2023. – to je još uvijek iznosilo 112,2 milijuna korisnika. X tvrdi da ima oko 550 milijuna mjesečno aktivnih korisnika diljem svijeta.

Unatoč tome, platforma je još uvijek znatno iznad praga od 45 milijuna mjesečno aktivnih korisnika, pa se smatra vrlo velikom internetskom platformom (VLOP) prema DSA-i Europske komisije, piše Euronews.

Prema DSA-i, najveće internetske platforme – trgovine aplikacijama i platforme društvenih medija, među ostalim – moraju svakih šest mjeseci davati informacije o prosječnom mjesečnom broju aktivnih primatelja njihovih usluga u EU-u. Komisija koristi te brojke za procjenu obaveza kao što su osnaživanje korisnika, moderiranje sadržaja, zaštita maloljetnika, transparentnost i odgovornost te procjena rizika.

Breton protiv Muska

Komisija je prošlog prosinca započela istragu protiv X-a zbog postupanja s dezinformacijama na toj platformi.

Izvršni dužnosnik EU-a rekao je da bi se nedavni odgovor X-a na nerede u Ujedinjenom Kraljevstvu – za vrijeme kojih je pojačao retoriku što je dovela do naknadnog nasilja – mogao uzeti u obzir u toj istrazi.

Prošlog tjedna povjerenik EU-a Thierry Breton upozorio je Muska na poštivanje pravnih obaveza prema DSA-i – uključujući razmjerne i učinkovite mjere ublažavanja u vezi s pojačavanjem štetnog sadržaja – nekoliko sati prije intervjua uživo s američkim republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom na njegovoj platformi. Bretonovo otvoreno pismo razljutilo je Muska i druge te su tvrdili da se radi o činu stranog miješanja u izbore.

Muska su podržali američki republikanski članovi odbora Zastupničkog doma za pravosuđe te su pisali Bretonu pozivajući ga da 'zaustavi svaki pokušaj zastrašivanja pojedinaca ili entiteta uključenih u politički govor u Sjedinjenim Državama'.

Organizacije civilnog društva Access Now, Article 19 i Electronic Frontier Foundation (EFF) također su pisale Bretonu tražeći od njega da 'prestane s političkim pozerstvom te osigura da provedba DSA-e bude vođena dokazima i poštovanjem ljudskih prava'.

Glasnogovornik Komisije rekao je prošlog tjedna da je pismo 'općenite prirode, a intervju s Trumpom bio je primjer velikog događaja koji se može preliti na EU'.