STIGAO POPIS

Ovo su omiljene i najomraženije društvene mreže: Pogledajte koju Hrvati najviše vole

16.08.2024 u 13:45

Bionic
Reading

Najpopularnije platforme uključuju povampireni Twitter, odnosno X te Metine Facebook i Instagram

U 2024. su društveni mediji dinamičniji nego ikad, a granice koje razgraničavaju društvene platforme se zamagljuju. Tvrtka Mailsuite je krajem lipnja ove godine provela je istraživanje o najpopularnijim i najomraženijim društvenim mrežama, prema recenzijama s Googleove Play trgovine.

Prema njihovim podacima Hrvati najviše vole TikTok, a najmrskiji im je Reddit. TikTok je najpopularnija društvena mreža u čak 30 država. Slijedi Threads koji drži prvo mjesto u 15 država. Facebook je najpopularniji u tek 12 država, a Instagram u devet. Peto mjesto zazuzeo je Likee, kopija TikToka, najpopularnija u sedam država, unatoč sigurnosnim propustima.

Najomraženija društvena mreža, u čak 39 zemalja, jest Facebook, a iza njega je Reddit koji je 'na tronu' najomraženijih u 30 zemalja. Petnaest zemalja nevoli X, a slijede Instagram i Threads; svaka je prva na negativnoj listi u 4 države.

Što se tiče komunikacijskih aplikacija, u 22 države je najpopularnija Google Messages, slijedi Telegram u 17 država, dok se na trećem mjestu nalazi Rakuten Viber koji je najpopularniji u 11 država, među ostalim i Hrvatsku. Najomrežanija komunikacijska aplikacija u 32 država, među kojima je i Hrvatska, jest Discord. Slijede Messenger u 25 država, te WhatsApp Business kojeg ne vole u 17 država.

Ovo su najbolje aplikacije i stranice za društvene medije rangirane prema mjesečno aktivnim korisnicima:

Facebook

Počnimo s očiglednim izborima. Unatoč svim svojim manama (a ima ih puno), Facebook je još uvijek najpopularnija društvena mreža na svijetu.

S više od 2,95 milijardi korisnika, to je pravo mjesto ako se želite jednostavno povezati s većinom ljudi iz svog sadašnjeg ili bivšeg života. Facebook Marketplace također je postao jedan od najpopularnijih načina za kupnju i prodaju artikala na lokalnoj razini i sada je popularniji od mnogih online oglasnika, objašnjava Makeuseof.

YouTube

Ako želite naučiti kako nešto raditi, pogledati dokumentarac ili se samo nasmijati uz čistu zabavu, YouTube je mjesto na koje trebate otići. Postao je popularan zahvaljujući biblioteci video sadržaja dugog formata i jednostavnom, besplatnom pristupu.

Prije se YouTube ne bi pojavio na ovom popisu, ali budući da je uveo videosadržaj kratke forme sličan TikToku, nazvan YouTube Shorts, sada se ubraja među najaktivnija dostupna središta društvenih medija. Dobar dio od njegovih 2,5 milijardi aktivnih korisnika mjesečno komunicira s Shortsima.

Instagram

Ako volite istraživati ​​zadivljujuće slike i kratke, brze video isječke, onda je Instagram nedvojbeno idealna društvena mreža za vas. Iznenađujuće, nevjerojatnih 57 posto Amerikanaca u dobi od 25 do 30 godina ima račun na Instagramu.

Možda nepravedno, mreža je stekla reputaciju površne i pune selfieja. Ako prekopate po smeću, možete pronaći zapanjujuće fotografije, nevjerojatna umjetnička djela i još mnogo toga. Instagram također ima Reels, videozapise koje proizvode korisnici Instagrama u video feedu - slično YouTube Shorts i TikTok.

TikTok

U usporedbi sa starijim aplikacijama poput X-a i Facebooka, TikTok je novija društvena mreža. Nastao je da popuni prostor koji je Vine ostavio nakon gašenja, ali ga je odavno istisnuo.

Jasno je da postoji značajna potražnja za videom kratke forme; TikTok je jedna od najčešće preuzimanih aplikacija u App Storeu i Google Play Storeu. Premda se radi o zabavnoj aplikaciji, morate biti svjesni i sigurnosnih rizika za TikTok.

Snapchat

Snapchat je gotovo isključivo okupljalište mladih. Stranica se vrti oko dijeljenja samouništavajućih slika i videa, iako postoji i alat za razmjenu poruka i puno značajki gamifikacije.

Možete koristiti različite vrste dostupnih filtara, pa čak i napraviti vlastiti Snapchat filtar ako se osjećate kreativno!

X (bivši Twitter)

X je još jedna mreža koja je dobila znatnu količinu negativne pokrivenosti. Međutim, ako želite najnovije vijesti, aktualne reakcije i pristup svojim omiljenim sportskim zvijezdama, slavnim osobama i novinarima, X je izvor bez premca.

Možete čak i spremati videozapise iz X-a (ako pronađete ijedan dobar).