štete se zbrajaju

Stradali i nasadi bivšeg ministra: Ne pamtim da sam vidio ovako potučene vinograde

04.06.2024 u 20:25

Bionic
Reading

Zbrajaju se štete nakon snažnog nevremena koje je zahvatilo istok zemlje od Županje, Otoka do Iloka. Tuča je oštetila krovove, fasade, ali i vinograde, a u svojemu štetu zbraja i bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković, izvještava Dnevnik Nove TV

Ulice Iloka potpuno su pod vodom. U samo 20 minuta palo je kiše koliko inače padne u gotovo mjesec dana, a uz nju i tuča veličine oraha. Šteta je golema, a prizori apokaliptični po cijelom gradu.

Popravci su na svakom koraku. Ceste, porušena stabla, ogoljene fasade… Šteta je nastala i u domovima. Stradali su i iločki vinogradi, a i bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković u svome će zbrajati štetu. "50 godina se bavim vinogradarstvom, ne pamtim da sam ikada vidio ovako vinograde da su potučeni", kaže Čobanković za Dnevnik Nove TV.

Sadašnji ministar poljoprivrede Josip Dabro obišao je pogođeni kraj. Želi poraditi na obrani od tuče i kaže da će Vlada pomoći kada se zbroji šteta.

„Štete su zaista velike i to posebno u dijelovima gdje je nevrijeme sa svojom najjačom snagom pogodilo to područje. Još moramo utvrditi koje su razmjere štete ali ona je na nekim dijelovima od 80-100 posto. Došlo je do velikih oštećenja na višegodišnjim nasadima tako da na nekim dijelovima u slijedeće dvije godine sigurno neće biti roda, a upitno je i u kojoj mjeri će se ti nasadi u budućnosti oporaviti“, rekao je Dabro nakon obilaska Iloka, izvijestila je Hina.

  • +6
Poplave u Iloku Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Obećao je da će Ministarstvo poljoprivrede i Vlada pomoći poljoprivrednicima koji su imali oštećenja i to ne samo onima iz Iloka nego i iz svih drugih gradova i općina gdje se dogodilo nevrijeme i gdje su stradale poljoprivredne kulture.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Društvene mreže