šef koprivničkih voda

Poplave u Podravini: 'Nije točno da je krivac loša izvedba projekta aglomeracije'

04.06.2024 u 12:07

Bionic
Reading

Plavljenje prometnica i podruma kuća na koprivničkom području, a naročito u Rasinji izazvano je velikim količinama oborina koje su pale u kratkom roku te bujičnim vodama, a ne loša izvedba projekta aglomeracije, rekao je u utorak direktor društva Koprivničke vode, Zdravko Petras

Miroslav Blažetić iz Koprivničkog centra 112 za Hinu je izjavio da su sinoć i noćas vatrogasci i druge hitne službe imale brojne intervencije zbog velike količine oborina i poplave na koprivničkom području. Najteže je bilo u Rasinji, gdje je u jednom od poplavljenih podruma obiteljske kuće pronađeno tijelo 74-godišnjakinje, ali koja je, kako je potvrđeno u policiji, umrla od srčanog udara, a ne utapanja.

Direktor Koprivničke vode d.o.o. Zdravko Petras rekao je kako su dijelovi oko Koprivnice bili pod vodom, ali nije točna informacije da je loše izveden projekt aglomeracije koji je još u tijeku, tome krivac.

Pojašnjava da je aglomeracijom po okolnim selima izgrađena kanalizacija za fekalnu odvodnju, koja još nije puštena u rad, jer prepumpne stanice nisu do kraja izvedene i nisu prošle tehnički pregledi.

Oborinsku odvodnju po selima i prigradskim koprivničkim naseljima u obvezi su graditi i održavati jedinice lokalne samouprave, odnosno Hrvatske ceste i Županijska uprava ceste. Jarci uz ceste prihvaćaju kišnicu koja se usmjerava u vodotoke koji su u nadležnosti Hrvatskih voda, napomenuo je.

„Fekalne kanalizacija hidraulički ne može prihvaćati oborinsku odvodnju kao što je to bio slučaj u Rasinji o kojoj se zbog smrti stanovnice piše po medijima“, objasnio je Petras.

Dodaje da su tamo cjevovodi za odvod fekalne kanalizacije preuski kako bi prihvaćali oborinsku vodu. U Rasinji postoje cestovni jarci koji su u nadležnosti Županijske uprave za ceste i njihova je svrha odvodnja oborinskih voda, dodao je.

Smatra da su glavni uzrok plavljenja prometnica i podruma u koprivničkom dijelu Podravine bujične vode koje su se slijevala s Bilogore, a koje okolna polja nisu stigla upiti.

Što se same Koprivnice tiče, dodao je Petras, u njoj je u sklopu aglomeracije izgrađeno pet precrpnih stanica za mješovitu odvodnju koje još nisu prošle tehnički pregled pa stoga nisu punjene vodom. Zbog toga je četiri ekipa dežuralo cijele noći, ali na sreću nisu imali posla, napomenuo je.

Miroslav Blažetić iz Županijskog centra 112 Koprivnica rekao je i kako je, osim u Rasinji gdje se sanira šteta, privremeno bila zatvorena državna cesta D2, koja spaja Koprivnicu i Đurđevac.

Koprivnički bregi također su djelomično plivali pod vodom jer je voda prelazila preko tamošnjeg pružnog prijelaza.

Na koprivničko područje jučer navečer su pale velike količine vode, od najviše na Rasinju, gdje je palo više od sto litara kiše po četvornom metru, objavili su lokalni mediji.