JOSIPOVIĆU SLABE OCJENE

Stručnjaci složni - Kolinda Grabar Kitarović bolje prošla u RTL-ovom duelu

05.01.2015 u 19:53

Bionic
Reading

Nakon prvog kruga izbora Kolinda Grabar Kitarović i Ivo Josipović sinoć su se prvi put sučelili u duelu na RTL televiziji. Prema prvim komentarima koji su uslijedili na internetu nakon debate, HDZ-ova kandidatkinja ostavila je uvjerljiviji dojam iako su joj neki zamjerili previše napadački stil. Josipoviću je pak stigla zamjerka da je u pojedinim momentima izgledao pomalo nesigurno. Tko je ostavio bolji dojam i tko mora još poraditi na nastupu, upitali smo i stručnjake za PR i komunikologe

Sinoćnja debata na RTL-u građanima nije pokazala ništa novo, no Kolinda Grabar Kitarović definitivno je bila samouvjerenija i uvjerljivija nego aktualni predsjednik Ivo Josipović. Do takvog bi se zaključka moglo doći po ocjenama triju stručnjaka s kojima smo razgovarali.

Iako se možda ne slažu oko svrsishodnosti ovakvih televizijskih debata, svi naši sugovornici složili su se u tome da Josipović jučer baš i nije imao najbolju večer.

'Sadašnji predsjednik Josipović cijelu kampanju trebao je komunicirati u duhu kontinuiteta, sebi i glasačima odgovoriti na pitanje što je dobro učinio te na kojem tragu treba djelovati u nastavku. Po mom sudu, ovo upoznavanje s konkretnim sadržajem do drugog kruga nije bilo dovoljno prisutno u njegovoj komunikaciji. Jučer je ono prvi puta bilo sadržajno, solidno strukturirano, maksimalno pojednostavljeno i razumljivo i široj publici. Međutim, to je trebalo napraviti prije drugog kruga sučeljavanja. Drugi krug služi tomu da mobilizirate ljude i to dobro dolazi onima koji se prvi put susreću s natjecanjem za tu funkciju i ako su dobro artikulirali sadržaje u prvoj fazi, u drugoj imaju zadatak mobilizirati ljude. U smislu mobilizacije nastup Ive Josipovića bio je nedovoljno temperamentan, pogotovo me zasmetalo njegovo gledanje u bilješke u završnom obraćanju u kojem morate uspostaviti kontakt pogledom s onima kojima se obraćate', iznijela je svoje dojmove za tportal.hr profesorica komunikologije na zagrebačkog Fakultetu političkih znanosti Smiljana Leinert Novosel.

Kolinda Grabar Kitarović jučer je, kaže, bila borbenija.

Kolinda Grabar Kitarović u završnom je obraćanju pokazala više energije zanosa i svježine. Taj mobilizacijski zadatak odradila je bolje. I kod nje je u prvoj fazi sučeljavanja nedostajalo sadržajnih elementa u komunikaciji, no ono što je obojilo njen nastup jest briga za zajedništvo, okrenutost ljudima, pružanje nade i neke nove svježine u javnoj komunikaciji. Predsjednik Josipović ostao je dosta racionalan, konkretniji nego prije, na neki način nastavio u svom stilu, ali nedovoljno je unio energije i naglasio mobilizacijsku priču. On se više držao ustavnih ovlasti i inzistirao na temi ustavnih promjena koja građanima i nije baš atraktivna', poručuje Leinert Novosel.

I PR stručnjakinja Milica Vučković smatra da je Kolinda Grabar Kitarović jučer imala dosta samouvjeren nastup. 'Ona je nastavila kampanju u tonu u kojem je održala svoj govor nakon objave rezultata u prvom krugu predsjedničkih izbora, u pobjedničkom tonu. Predsjednik Josipović pokušavao je ostati hladan i miran, vrlo rijetko gledajući u Kolindu Grabar Kitarović, pokušavajući i na taj način umanjiti vrijednost onoga što je govorila. Rekla bih da se predsjednik Josipović jos uvijek nije potpuno oporavio od rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora', kaže Vučković za tportal.hr.

Što se pak tiče tema o kojima su sinoć govorili kandidati, građani nisu mogli čuti ništa novo, slažu se naši sugovornici.

'Kandidati su vješto ponavljali svojih nekoliko poruka što bi bio dobro odrađen posao da su te poruke jasne i sadržajne. Tako je predsjednik Josipović koristio svaku priliku da kaže kako on nudi promjene i reforme. Za nekoga tko je na vlasti punih pet godina, te su poruke vrlo kontradiktorne i nejasne. Gospođa Grabar Kitarović je s druge strane ostala na poruci - da će sazvati sjednicu Vlade kako bi se ustanovilo realno stanje u zemlji i kako bi se pronašla rješenja. Mislim da svi građani vrlo dobro znaju u kakvom je stanju gospodarstvo i da jedna sjednica Vlade koja nas tri godine ne uspijeva pomaknuti s mjesta ne bi apsolutno ništa promijenila', kazala nam je Vučković.

Kandidati su, dodaje, s obzirom na loše strateški osmišljene kampanje, trebali bolje iskoristiti sučeljavanja, a to nisu napravili.

Da jučerašnja debata nije građanima donijela ništa nova, smatra i Leinert Novosel, koja je stava da građani i simpatizeri gledaju sučeljavanja kako bi vidjeli tko će bolje pokazati što može.

'Predugo je trajalo, sat vremena bi bilo dovoljno. To je sučeljavanje bilo više kao show, čak su i filmići uoči debate bili neuravnoteženi. Sve skupa je, po mom mišljenju, bilo zamorno i ništa bitno novo nismo vidjeli', govori Leinert Novosel.