ucla

Sudac presjekao: Sve o presudi o propalestinskim prosvjedinicima i židovskim studentima

14.08.2024 u 20:10

Bionic
Reading

Sveučilište California u Los Angelesu (UCLA) ne smije dozvoliti propalestinskim prosvjednicima da židovskim studentima onemogućavaju pristup zgradama na kampusu, nastavi i uslugama, presudio je okružni sudac Mark Scarsi

Presuda predstavlja prvi nalog za neko američko sveučilište u vezi s prosvjedima protiv rata u Gazi koji su ranije ove godine izbili na stotinama kampusa.

Do odluke da se prestižnom sveučilištu izda privremena mjera došlo je u sklopu tužbe koju je u lipnju podnijelo troje židovskih studenata koji su rekli da su ih propalestinski prosvjednici spriječili da uđu u kampus na temelju njihove vjere.

"Godine 2024., u Sjedinjenim Američkim Državama, u saveznoj državi Kaliforniji, u gradu Los Angelesu, židovski studenti su isključeni iz dijelova kampusa UCLA-a jer su odbili odreći se svoje vjere", napisao je Scarsi, nazvavši to "nezamislivim" i "odvratnim".

UCLA se našao u središtu pažnje javnosti kada su maskirane osobe palicama napale propalestinski logor 30. travnja, što je dovelo do tučnjave između dviju strana.

Policija je iduće noći nasilno uklonila logor te uhitila više od 200 ljudi.

Aktivisti su kritizirali policiju zbog presporog odgovora na napad, a zatim i zbog preagresivnog uklanjanja šatora idućeg dana. Šef sveučilišne policije je kasnije premješten na drugu dužnost dok se čekaju rezultati vanjske revizije.