napustio downing street

Sunak službeno podnio ostavku na mjesto premijera, pohvalio i Starmera

05.07.2024 u 13:26

Bionic
Reading

Lider Konzervativne stranke Rishi Sunak nakon izbornih rezultata podnio je ostavku na mjesto britanskog premijera, a u svom oproštajnom govoru ispred Downing streeta 10 imao je i lijepe riječi za lidera laburista i budućeg premijera Keira Starmera

Sunak je oko podneva po hrvatskom vremenu stigao u Buckinghamsku palaču gdje je kralja Charlesa obavijestio da podnosi ostavku na mjesto premijera.

Prije toga obratio se javnosti ispred rezidencije premijera u Downing streetu. 'Želio bih prije svega građanima ove zemlje reći - žao mi je. Dao sam sve od sebe na ovom poslu, ali vi ste poslali jasan signal da se vlada Ujedinjenog Kraljevstva mora promijeniti, a vaša je jedina procjena koja je važna', poručio je Sunak na početku govora.

Ispričao se i kandidatima svoje stranke i volonterima koji u 'neumorno radili' u kampanji, no rezultat je izostao.

'Čuo sam vaš bijes, razočaranje i preuzimam odgovornost za ovaj neuspjeh', poručio je stranačkim kolegama.

Najavio je da će podnijeti ostavku na mjesto lidera Konzervativne stranke, ali tek kada budu ispunjeni svi uvjeti za reizbor njegovog nasljednika. 'Važno je da se nakon 14 godina vlade Konzervativna stranka obnovi, ali i da profesionalno i učinkovito preuzme svoju ključnu ulogu u oporbi', dodao je.

Sunak je rekao da mu je kada je postao premijer najvažnija zadaća bila vratiti stabilnost u gospodarstvo. Inflacija se, dodao je, vratila na ciljanu razinu, hipotekarne stope padaju i gospodarski rast se vratio.

Sunak, koji je ponosan na ono što je napravio kao premijer, kazao je da je Ujedinjeno Kraljevstvo danas jače nego što je bilo 2010. kada su konzervativci preuzeli vlast. 'Danas smo prosperitetniji, pravedniji i otporniji', kazao je.

  • +5
Rishi Sunak Izvor: Profimedia / Autor: HENRY NICHOLLS / AFP / Profimedia

Lijepe riječi imao je i za budućeg premijera, lidera laburista Keira Starmera. 'On je pristojan čovjek kojeg poštujem. On i njegova obitelj zaslužuju naše razumijevanje dok provode veliku tranziciju i započinju novi život iza ovih vrata, i dok se on bori s ovim najzahtjevnijim od svih poslovima u sve nestabilnijem svijetu', kazao je Sunak, zaključivši govor s porukom da je  Ujedinjeno Kraljevstvo najbolja zemlja na svijetu.