begona gomez

Supruga španjolskog premijera na sudu zbog optužbi za korupciju i trgovinu utjecajem

05.07.2024 u 13:21

Bionic
Reading

Begona Gomez, supruga španjolskog premijera Pedra Sancheza, pojavila se u petak pred madridskim sudom kako bi odgovarala na pitanja vezana za navode o korupciji i trgovanju utjecajem u slučaju zbog kojeg je njen suprug u travnju razmatrao podnošenje ostavke.

Saslušanje u petak dio je preliminarne istrage o tome je li Gomez zloupotrijebila svoj položaj kao premijerova supruga da utječe na svoje poduzetničke aktivnosti, objavio je sud uoči saslušanja.

Ni Gomez ni njezin odvjetnik nisu se obratili novinarima pred sudnicom prije nego što se Gomez iza zatvorenih vrata pojavila pred sucem, koji je nakon nekoliko minuta odgodio saslušanje za 19. srpnja.

Gomez nije javno komentirala slučaj, no Sanchez je u više navrata odlučno odbacio optužbe protiv svoje supruge, rekavši da su neutemeljene i da su ih organizirali njegovi politički suparnici s desnice.

Slučaj je pokrenut jedinstvenim, španjolskim pravnim instrumentom, "narodnom optužbom", koji omogućuje privatnim pojedincima da podnose kaznene prijave protiv trećih strana. Suci mogu odlučiti hoće li na temelju toga započeti sudsku istragu.

Prijavu protiv Gomez je podnijela protukorupcijska aktivistička skupina Manos Limpias (čiste ruke) koju predvodi Miguel Bernad, odvjetnik i političar koji je na izborima za Europski parlament bio kandidat krajnje desne stranke.

Manos Limpias je optužio Gomez da je koristila svoj utjecaj kako bi osigurala sponzore za sveučilišni diplomski studij koji je vodila.

Svrha istrage u tijeku jest ocijeniti Gomezine postupke otkako je Sanchez postao premijer 2018., rekao je sud. Ugovore povezane sa sredstvima Europske unije će posebno istraživati europski tužitelj.

Sanchez je krajem travnja rekao da će uzeti petodnevnu stanku od svojih dužnosti kako bi razmislio o tome hoće li podnijeti ostavku nakon što je sud rekao da će započeti istragu, a kasnije je rekao da će ostati na dužnosti.