PRODUKCIJA VEĆA OD U2-a

Sutra započinje 'Ultra', na novoj lokaciji postavljena najveća pozornica ikad

11.07.2019 u 13:09

Bionic
Reading

Sedmo izdanje Ultra Europe festivala započinje ovog petka u Splitu, po prvi put na stadionu Park mladeži umjesto na dosadašnjoj lokaciji na Poljudu. Organizatori tvrde da su ove godine za svaku festivalsku večer prodali pet do šest tisuća ulaznica više nego lani, te tradicionalno najavljuju najraskošniju produkciju ikad

'Glavna festivalska pozornica visoka je oko 18 i široka 80 metara, te je najveća ikad u Hrvatskoj i regiji, za desetak metara šira od one na koncertu U2-a na Maksimiru. LED ekrani imaju površinu od 1.500 kvadrata, a imat ćemo i prepoznatljivi vatromet od 360 stupnjeva, spektakularniji nego dosad', kazao je organizator Joe Bašić iz tvrtke MPG.

Premda na prvi pogled ne izgleda tako, Park mladeži zapravo ima veći kapacitet od Poljuda za oko 15 tisuća četvornih metara i pred nekoliko postavljenih pozornica moći će se okupiti do 50 tisuća ljudi. Ugovor za lokaciju vrijedi i u iduće tri godine, a u idućim godinama postoji mogućnost širenja na još nekoliko desetaka tisuća kvadrata slobodne površine.

Ultra Europe započinje u petak poslijepodne, a nakon tri festivalska dana u Splitu seli se na otoke Brač, Hvar i Vis. Otkriveno je i da će u ponedjeljak ujutro iz Splita prema Braču isploviti 'Flying Clipper', najveći jedrenjak na svijetu izgrađen u obližnjem splitskom škveru.

'Park mladeži je naš novi dom i ovdje ćemo dalje razvijati projekt. U ovih šest dana puno smo učinili za Split, Dalmaciju i Hrvatsku, imamo preko 200 milijuna impresija na ovu temu svake godine', kazao je Bašić, dodavši da 'unatoč ponudama iz drugih dijelova Europe' ovaj festival do daljnjega želi zadržati isključivo u Hrvatskoj.

  • +27
Organizatori Ultra Europe Festivala obišli završne radove na novoj lokaciji u Parku mladeži Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nekoliko VIP sektora na Parku mladeži već je rasprodano, a na splitskom aerodromu očekuje se slijetanje više desetaka privatnih aviona. Od najavljenih izvođača, njih nekoliko desetaka, posebno se iščekuje nastup dvojca 'Swedish Housa Mafia', jedan od tek osam godišnje, za koji se u nedjelju priprema posebna produkcija. Svjetska zvijezda David Guetta nastupa već u petak u devet sati. Na 'Resistance stageu' tradicionalno je nešto tvrđa glazba, a na trećoj pozornici nastupaju mlađi i još uvijek neafirmirani autori.

Organizatori festivala tvrde da su poduzeli sve kako bi stanovnici okolnih stambenih kvartova, znatno bližih nego što je to bio slučaj s Poljudom, trpe što manje buke, između ostalog i zvučnom izolacijom stražnje strane pozornice. Sa stanarima nekoliko trošnih zgrada koje se nalaze u samom krugu stadiona Park mladeži navodno je postignut dogovor, njihove zgrade su ograđene i osiguran je 24-satni nadzor, a s nekima je dogovoren i alternativni smještaj za tri dana trajanja festivala.

Po procjenama, tijekom svake večeri ovdje će se okupiti između 35 i 45 tisuća posjetitelja.