PUSIĆ O LJUBLJANSKOJ BANCI:

'Sve smo bliži dogovoru sa Slovenijom'

07.11.2012 u 15:46

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih europskih poslova Vesna Pusić ponovno je komentirala odluku Europskog suda za ljudska prava po kojoj je Slovenija odgovorna za neisplaćenu staru deviznu štednju dvoje štediša Ljubljanske banke Sarajevo, rekavši kako se ona se odnosi na štediše Ljubljanske banke i u skladu je s našim mišljenjem

'U konkretnom slučaju na kojem mi radimo, radi se o prenesenoj štednji. Hrvatska situacija je specifična jer ni jedna druga zemlja nije postupila na taj način', kazale je ministrica Pusić. Nije htjela analizirati hoće li odluka suda ići u prilog Hrvatskoj u sporu sa Slovenijom.

Samo je kazala da ćemo na tom području i dalje tražiti zajedničko rješenje. 'U ovom trenutku se nalazimo pred konkretnim zadatkom koji bi vrlo brzo mogao dovesti do rješenja problema. Mi smo imenovali dva stručnjaka koja su se složila oko prijedloga kompromisnog rješenja. Oni će taj prijedlog predstaviti svojim vladama i onda će vlade donijeti odluku je li im prihvatljiv', poručila je Pusić.

Prijedlog je kompromisan i Pusić smatra da bi temeljem njega uskoro mogli riješiti taj problem. 'Prijedlog, kao i svaki kompromis, nije idealan, ali je racionalan i moj će stav biti da nam je prihvatljiv', kazala je ministrica.

Pusić je komentirala i američke izbore za koje je rekla da nisu bili neizvjesni kako se najavljivalo. Primijetila je zanimljivost vezanu uz demografska struktura ljudi koje su utjecali na rezultat izbora. Žene i manjine su, kazala je ona, odlučile izbore, 'što je vrlo zanimljiva poruka'. 'Reizbor je, što se Hrvatske tiče, nastavak politike SAD-a prema nama i regiji. Na neki način mi smo postali partner SAD-a u regiji i za nas je to važna uloga. Posjet državne tajnice to je podcrtao i pokazao da se od nas očekuje angažman u regiji i pomoć u napretku prema EU-u i NATO-u putem institucionalnog jačanja država regije', pojasnila je hrvatska šefica diplomacije.