pola sata kaosa

Sveopća tučnjava: Pogledajte kako su letjele šake u turskom parlamentu

17.08.2024 u 07:47

Bionic
Reading

Deseci zastupnika sudjelovali su u petak u tučnjavi u turskom parlamentu, koja je izbila nakon svađe oko zatvorenog oporbenog zastupnika kojemu je ove godine oduzet zastupnički imunitet

Tučnjava i naguravanje koje je potrajalo pola sata rezultiralo je i s dva ozlijeđena zastupnika te prekidom sjednice. Zastupnici su se nakon vega ipak vratili na glasovanje kojim je odbijen prijedlog oporbe da se vrati zastupnički mandat odvjetniku i aktivistu za ljudska prava Canu Atalayu.

Atalay je osvojio svoje mjesto na izborima prošle godine nakon kampanje koju je vodio iz zatvora.

Tučnjava je izbila nakon što se član vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) Alpay Ozalan obrušio na Ahmeta Sika, člana ljevičarske Radničke stranke Turske (TIP), koji je osudio vladin tretman Atalaya.

'Nije iznenađenje da Atalaya nazivate teroristom. Svi građani trebaju znati da su najveći teroristi ove zemlje oni koji sjede u tim klupama', rekao je Sik, aludirajući da su zastupnici vladajuće većine teroristi.

Ozalan, bivši nogometaš, otišao je do govornice i gurnuo Sika na tlo. Dok je ležao na tlu, zastupnici AKP-a nekoliko su puta udarili Sika. Deseci zastupnika pridružili su se tučnjavi.

  • +7
Tučnjava u turskom parlamentu Izvor: Profimedia / Autor: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Snimka objavljena na internetu prikazuje tučnjavu, a zatim osoblje kako čisti mrlje od krvi s poda parlamenta. Zastupnik iz Republikanske narodne stranke (CHP) i jedan iz stranke Narodne jednakosti i demokracije (DEM) zadobili su ozljede glave.