srbija i rs

Svesrpski sabor završio uz vatromet i poruke o očuvanju nacionalnih interesa

08.06.2024 u 23:21

Bionic
Reading

Vatrometom iz Parka Republike Srpske u Beogradu je u subotu navečer završen Prvi svesrpski sabor Srbije i Republike Srpske nazvan "Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska" s kojeg su upućene poruke o potrebi "očuvanja mira i slobode" te "vitalnih nacionalnih ciljeva i interesa" srpskog naroda

Sabor je počeo molitvenim služenjem u katedralnoj crkvi u Hramu Svetog Save na kojem je poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije naglasio kako je današnje okupljanje "za dobro najprije svog naroda, ali i svih koji žive s nama i oko nas".

Kao cilj sabora, održanog u Beogradu i uz prateće manifestacije u gradovima diljem Srbije, istaknuto je unaprjeđenje odnosa, jačanje suradnje i poboljšanje položaja srpskog naroda u Republici Srpskoj (RS) i regiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na središnjem skupu održanom na Trgu republike da je najvažniji zadatak pametnom politikom sačuvati mir i slobodu, a kroz slobodu i mir ostvarivati vitalne nacionalne ciljeve i interese.

"Moramo biti mudriji nego obično, pokazati da smo dovoljno pametni. Ginuli smo u 20. stoljeću više nego svi drugi narodi u cijelom svijetu. Dajte da pokušamo pametnom politikom sačuvati glave naše djece, da pokušamo sačuvat mir i slobodu i ostvarivati naše vitalne nacionalne ciljeve i interese. To je naš najvažniji zadatak", istaknuo je Vučić.

U okviru manifestacije održana je zajednička sjednica vlada Srbije i RS na kojoj je usvojen nacrt Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

U Deklaraciji se, među ostalim "potvrđuje neodvojivost Kosova i Metohije od Srbije" i privrženost Daytonskom mirovnom sporazumu za BiH, a osuđuje svako njegovo kršenje.

Deklaracija sadrži 49 zaključaka, stavova i ciljeva, a usvojena je kao dokument Svesrpskog sabora srpskog naroda Srbije i RS, koji na osnovu tog dokumenta treba konstituirati Nacionalno vijeće srpskog naroda, zaduženo za koordiniranje, praćenje i provođenje akata Svesrpskog sabora.

Čelnik RS Milorad Dodik rekao je da se u Deklaraciji naglašava privrženost Daytonskom sporazumu i miru, ali je moguće da će od Srbije zatražiti dodatnu podršku.

Moguće je da ćemo, i pored razumijevanja koje imamo od predsjednika (Vučića) i države Srbije, "veoma brzo morati doći i zatražiti podršku više za naš status, jer je nemogućno da živimo sa onima koji su nam pokvareno, lažno i tajno pokušali nametnu genocidnost kao trajno obilježje ovog naroda", rekao je.

Dodik je ranije ovog tjedna najavio da će RS održati referendum o nezavisnosti od Bosne i Hercegovine, te da će datum biti određen u skladu sa interesima "ostalih strana".

Tijekom središnjeg skupa na Trgu republike, popraćenog nastupom folklornih društava iz Srbije i RS i obraćanjem predsjednika Srbije i RS, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, Beograd su nadlijetali zrakoplovi Vojske Srbije.

sve osim nogometa

Učitavanje...