IZVJEŠTAJ IFO INSTITUTA

Svi objavili koliko su platili čuvanje granica od izbjeglica - osim Hrvatske

19.04.2016 u 21:21

Bionic
Reading

Ugledni njemački ekonomski institut Ifo, u Hrvatskoj najpoznatiji po suradnji na u međuvremenu zaboravljenom gospodarskom programu HDZ-a, u svojem novom istraživačkom izvještaju pozabavio se ekonomskim posljedicama uvođenja kontrole granica unutar EU-a zbog izbjegličke krize. Ifo je izračunao da bi de facto ukidanje šengenskog sporazuma moglo EU koštati 15 milijardi eura, s time da se njihov istraživanje odnosi na 27 članica Unije. Izuzetak je Hrvatska, za koju nema službenih podataka o troškovima strožeg graničnog režima

Sustavne granične kontrole na izbjegličkim rutama u Europi mogle bi EU koštati i do 15 milijardi eura, izračunao je minhenski Ifo institut u svojoj publikaciji ‘Handelseffekte der Grenzkontrollen’ tj. ‘Efekti graničnih kontrola na trgovinu’, koju potpisuju ekonomski stručnjaci za vanjsku trgovinu Gabriel Felbermayr, Jasmin Gröschl i Thomas Steinwachs.

Ifovi stručnjaci predviđaju da bi granične kontrole u šengenskom prostoru smanjile i ekonomski rast cijele EU te je Felbmayr izjavio da bi duže čekanje kamiona na granicama - što je samo jedna od posljedica uvođenja graničnih kontrola - rezultiralo troškovima između 9 i 15 milijardi godišnje, odnosno između 17 i 30 eura po glavi stanovnika EU.

Ifov izračun odnosi se na 27 članica Europske unije te je Hrvatska jedini izuzetak, a objašnjenje koje su dali minhenski ekonomisti glasi da za najnoviju članicu EU nisu mogli naći relevantne i dostupne podatke na osnovu kojih bi mogli donijeti svoja predviđanja.


Ekonomisti smatraju i da bi trgovina među članicama EU-a pala za 1,4 posto ako bi se vratile granične kontrole unutar Unije, no napominju da nisu računali na to da bi granične kontrole utjecale na interkontinentalnu trgovinu.

Cijeli izvještaj Ifo instituta na njemačkom jeziku možete pronaći OVDJE.