N/A

Tabbouleh od graška i mlaćenice

09.11.2009 u 19:05

Bionic
Reading

Iako se kuhinje Bliskog istoka često poistovjećuju s janjetinom i mesom na žaru, tamošnja gastronomija diči se brojnim receptima za jela od povrća i žitarica. Ana posebno obožava libanonsku kuhinju, pa je ovaj put odlučila pripremiti sočnu tabbouleh salatu s bulgurom

SASTOJCI:

pola šalice bulgura (može se nabaviti u trgovinama zdrave hrane)
maslinovo ulje
3 češnja oguljenog i sitno nasjeckanog češnjaka
3 mlada luka, narezana na tanke ploške
2 šalice smrznutog graška
sol i svježe mljeveni papar
180 ml butermilcha
2 žlice jogurta
1 vezica peršina, sitno nasjeckanog
sok pola limuna

PRIPREMA:

Zagrijte vodu u loncu. Kad zavre, posolite i dodajte grašak. Kuhajte 5-10 minuta, ovisno o veličini. Prelijte vodu u kojoj se kuhao grašak preko bulgura, ostavite da omekša nekoliko minuta, a zatim ocijedite. U međuvremenu u nekoliko žlica maslinovog ulja pirjajte mladi luk i češnjak dok ne omekšaju. Maknite s vatre, pustite da se malo ohladi i umiješajte luk i češnjak zajedno s jogurtom u butermilch. Posolite i popaprite, dodajte limunov sok, grašak i peršin. Tim umakom začinite ocijeđeni bulgur i dobro izmiješajte. Na kraju dodajte još maslinovog ulja po želji.