osipanje rezervacija

Talijanski grad zbog koronavirusa samo u veljači će izgubiti sto milijuna eura zarade

11.02.2020 u 22:35

Bionic
Reading

Koliko god se turistička industrija svijeta trudi marginalizirati probleme koje je koronavirus izazvao u turizmu, činjenica je da se na svim krajevima svijeta dnevno osipaju rezervacije za proljetne odmore zbog straha od putovanja. Najpogođenije posljedicama straha od virusa su azijsko-pacifičke zemlje, ali i europske turističke meke već zbrajaju svoje gubitke

Tako trenutačno najveće turističke podbačaje ima Turska, koja u siječnju i veljači bilježi i do 40 posto pada broja gostiju zbog nedolaska Kineza i gostiju iz Azije, ali u problemima su i Italija i Francuska kao glavna odredišta Azijata u Europi, baš kao i Sarajevo, gdje su Kinezi najbrojniji gosti.

Problem je time veći što se ne radi samo o kineskim turistima koji više ne putuju, nego i o svim drugim azijskim tržištima koja su prepolovila svoje dolaske u Europu u veljači.

Potvrdili su to za Slobodnu Dalmaciju turistički operativci iz brojnih zemalja koje izlažu na Međunarodnom sajmu turizma BIT u Milanu, a kojima je sadašnje stanje rezervacija i bookinga za proljeće bitno smanjeno. Jednostavno, ako baš ne moraju, ovih dana potencijalni turisti ne planiraju putovanja u daleke krajeve, a dobro promisle i o onim europskima.

Sve je pomalo usporeno na turističkom tržištu i u očekivanju razvoja situacije s epidemijom u drugim zemljama, kažu najveći turoperatori u Milanu.

'Sam Milano u veljači će izgubiti 100 milijuna eura zarade od kineskih gostiju u hotelima, ugostiteljstvu i trgovinama. Milano je omiljena meka bogatih Kineza u ovo doba godine i u njemu troše i po dvije tisuće eura dnevno u šopingu u najluksuznijim dućanima. Sada toga nema, Milano gubi oko 50 tisuća Kineza samo u veljači', kaže nam talijanski organizator putovanja Gianni Panello.

Još veće probleme imaju u Turskoj, koja u siječnju i veljači ima poluprazne hotele jer nema gostiju iz Azije.

U istim problemima je i Egipat, ali i Rusija i Francuska koje imaju milijunski promet iz Kine, također i Sarajevo, gdje su Kinezi najbrojniji gosti.