Tavanske se radionice nastavljaju! Ovo je prva u 2012. godini i tema joj je - kruh. Radni naziv: Kruščić k'o kolačić. Osmislile smo je i prezentirale Lucija Bilandžić i moja malenkost :)
Lucija se nedavno vratila iz Italije gdje je godinu dana pohađala Gastro Akademiju tako da je puna znanja, entuzijazma i - dobrih vina. Naime, na Tavanu će redovito, svaki ili svaki drugi tjedan održavati Wine Tasting radionice i predstavljati hrvatske vinare. Na ovoj se radionici pojavila s kartonom Roxanichevog Rose-a, što je svekoliki ženski živalj s oduševljenjem - popio!
Radionica je (za)počela u 18:00 sati i trebala završiti u 21:00 međutim,
zbog dobrog društva, dizanja tijesta, pećnice koja je u jednom trenutku otkazala poslušnost - trajala je gotovo do ponoći.
Tavan se još jednom dokazao kao mjesto gdje se zaboravlja na vrijeme i gdje je baš fora biti četvrtkom nakon posla.
Desetak žena umijesilo je i ispeklo dvije velike focaccie, puuno raznovrsnih grisina i jedan bezglutenski kruh. Sve se pojelo, popilo uz intermezzo s istarskim kobasicama, maslinovim uljem i kruščićima.
Grissini
600 g brašna (glatko ili pola-pola glatko i oštro)
1 žlica meda
2 žličice morske soli
1 žličica suhog kvasca (ili 1/3 svježeg)
2 žlice maslinovog ulja
400 ml vode sobne temperature (oko 20 ºC)
svježe ili suhe začinske trave i sjemenke po želji (umiješati odmah u brašno ili posipati/utisnuti u već oblikovano tijesto)
Svježi kvasac
Pomiješaj svježi kvasac i malo vode/mlijeka s medom. Ostaviti na toplom da se razvije. Umiješati u brašno sa soli i začinima, te dodati maslinovo ulje.
Suhi kvasac
Pomiješati sve sastojke u velikoj posudi dok se brašno ne skupi u kuglu.
Pustiti da se tijesto opusti pet minuta i nastaviti miksati/mijesiti malo većom brzinom još 2 minute ili dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude i tek se malo lijepi za dno.
Ako je tijesto premekano i ljepljivo, dodati još malo brašna, žlicu po žlicu.
Ako je pak pretvrdo i suho, dodati još malo vode.
Prebaciti tijesto u posudu namazanu maslinovim uljem, pokriti folijom i ostaviti na toplom ili u frižideru preko noći.
Tijesto oblikovati prema vlastitim željama i nahođenjima te staviti u kalup, na masni papir.
Grissine razvlačiti rukama po podlozi od željenih začina i slagati na lim/pleh obložen masnim papirom. Posložene grissine premazati maslinovim uljem.
Peći na 200 C oko 30 minuta, ovisno o pećnici, na programu s ventilatorom.
Pogledajte kako su samo lijepe naše sudionice u improviziranim,tailor made pregačama (design na licu mjesta by: JINilitiga Jelena Iva Nikolić)
Kruščić u prvom i žene u pregačama u drugom planu ;)
Vrijedne ruke prave grisine ...
Umaču ih u sijaset začina; sezam, krupna, dimljena sol, mješavina indijskih začina, cayenne papar, mažuran i korica limuna, ružmarin ...
Gastrolada Lada nevino gledi, a zaslužna je za najzačinjenije grisine! One s cayenneom!
Malo atmosfere dok se peku grisini ...
SuperOgi!
I prijateljicajoj - Ana
Gurwoman Morana i ...
... prinova u iščekivanju kruščića :)
Asistentica Adela priprema ...
... svoje super pogačice ...
... s maslinama i sušenim rajčicama
Smijeh iz trbuščića; Lucija, Željka (urednica Dobre hrane) i ja
Draga pećnica koja je u jednom trenutku odlučila ...
... - prestati s radom/pečenjem! Sva sreća da postoji druga! Pećnica.
Draga i uvijek nasmijana - Lucija :)
Istarske kobasice u iščekivanju ...
... prve ture grisina!
Ta daaa! Prva tura gotova
Domaći grisini, vino i ...
... zadovoljno mumanje 1 ...
... mumanje 2 ...
... mumanje 3! :)
Zadovoljna Ines ... muma!
Ćakule i prstoliz
Premazivanje druge ture maslinovim uljem ...
Jedna od focaccia je spremna za pečenje ...
Druga, od Ogi i Ane je pečena i jaaako ukusna! Punjena maslinama, sjemenkama suncokreta, češnjakom, ružmarinom, sušenim rajčicama ... mmm
Šteta što je Ogi i Ana nisu dočekale ;)
I za kraj još malo grisina ...
... od kojih nastaju ...
... mašnice!
Radionicu je snimio Sanjin Kaštelan, a ne ja. Vesna i Nike - falile ste :)!