neomiljeni senator

Tek je odabran, a već postao uteg: Hoće li se Trump riješiti J. D. Vancea?

29.07.2024 u 10:45

Bionic
Reading

Umjesto da poboljša izglede Donalda Trumpa na izborima u studenom, njegov potpredsjednički kandidat J. D. Vance već sada predstavlja uteg bivšem američkom predsjedniku, pokazuju posljednje ankete. Republikanski senator iz Ohija ne nailazi na osobite simpatije kod tradicionalnih Trumpovih pristaša, a svojim ranijim izjavama zamjerio se brojnim biračima. Hoće li ga se Trump odreći i kako bi to mogao učiniti?

Iza J. D. Vancea stresnih je desetak dana od objave da je baš on odabran za potencijalnog Trumpova zamjenika u Bijeloj kući. CNN-ova anketa pokazala je da je on potpredsjednički kandidat s najmanjom podrškom birača još od 1980. godine, a prema istraživanju Punchbowl Newsa na samoj republikanskoj Nacionalnoj konvenciji, gotovo 80 posto ispitanika ne podržava izbor Vancea - većina smatra da je Trump trebao ići s guvernerom Glennom Youngkinom iz Virginije.

Dok Trump šuti o njegovim lošim rezultatima u anketama, kombinacija s vrlo dobrim pokazateljima demokratske potpredsjednice Kamale Harris navela je neke analitičare da se zapitaju: Bi li Trump mogao zamijeniti Vancea? I ako je tako, kako bi to funkcioniralo?

Odgovor je moguće pronaći u nedavnoj povijesti, kao i uglavnom nepoznatim pravilima Republikanske stranke, piše Business Insider. Još uvijek je tehnički moguće da Trump izabere nekog drugog potpredsjedničkog kandidata, ali takva bi se odluka morala vrlo brzo donijeti.

  • +4
J. D. Vance Izvor: EPA / Autor: DAVID MAXWELL

Demokratski i republikanski nacionalni odbori imaju zasebna pravila koja uređuju kako popunjavaju upražnjena mjesta predsjedničkih ili potpredsjedničkih kandidata. Republikansko pravilo navodi da se popunjava upražnjeno mjesto potpredsjednika 'koje se može dogoditi kao posljedica smrti, odbijanja ili na drugi način'. To dopušta stranci da ponovno sazove svoju nacionalnu konvenciju ili da nastavi s glasanjem manje skupine članova republikanskog Nacionalnog odbora koji bi odredili Vanceovu zamjenu.

Vrijeme vjerojatno predstavlja veću komplikaciju od samih pravila, rekla je Amy Dacey, bivša čelnica Nacionalnog odbora Demokratske stranke i sadašnja direktorica Sine Instituta za politiku na Američkom sveučilištu. 'Mislim da se ponekad zaboravi da ljudi počinju glasati u rujnu', kazala je Dacey za Business Insider, podsjećaju da u nekim državama prijevremeno glasanje počinje već tada. 'Dakle ovo nisu samo izbori u studenom. A najgori mogući scenarij bio bi da se vaš kandidat ne pojavi na glasačkom listiću u nekoj državi', dodala je Dacey.

  • +5
Melania i Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP i TANNEN MAURY / UPI / Profimedia; montaža tportal

Navedeno pravilo izričito se primjenjuje na scenarij u kojem se kandidat dobrovoljno povlači, prema Kennethu Mayeru, nedavno umirovljenom profesoru političkih znanosti na Sveučilištu Wisconsin-Madison. Mayer je za Business Insider rekao da ne postoji presedan za nasilno oduzimanje nominacije potpredsjedničkom kandidatu nakon konvencije. Objasnio je da nadolazeći rokovi predstavljaju značajan problem i da se komplikacije samo gomilaju nakon što se tiskaju glasački listići. Bilo bi, rekao je, 'izuzetno razorno', kako logistički, tako i politički, zamijeniti Vancea kao potpredsjedničkog kandidata.

Trump se suočio sa sličnom situacijom i 2020., kada se spekuliralo da će zamijeniti tadašnjega potpredsjedničkog kandidata Mikea Pencea. Tada je demantirao ta izvješća, rekavši da bi to bio čin nelojalnosti prema 'sjajnom' Penceu. Iako Trump i sada dosljedno iskazuje podršku Vanceu, neki oko njega navodno sumnjaju je li taj senator mudar odabir s obzirom na Kamalu Harris kao gotovo sigurno predsjedničku kandidatkinju demokrata.

  • +12
Kamala Harris Izvor: Profimedia / Autor: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

Govoreći o Harris, Vance je još 2021. godine rekao da 'Amerikom upravljaju žene s mačkama i bez djece koje su nezadovoljne vlastitim životima'. Ovih dana na tu izjavu reagirala je slavna glumica Jennifer Aniston, oštrom i veoma osobnom porukom o umjetnoj oplodnji i konzervativcima.

'G. Vance, molim se da vaša kći bude dovoljno sretna da jednog dana rodi vlastitu djecu. Nadam se da se neće morati okrenuti IVF-u kao drugoj opciji. Zato što joj i to pokušavate oduzeti', napisala je Trumpovu kandidatu koji se na X-u predstavlja kao 'kršćanin, suprug, otac'.

Trump je u četvrtak ponovno potvrdio svoju podršku Vanceu, rekavši za Fox News da on 'radi sjajan posao'. Na pitanje bi li pravovremeno saznanje o kandidaturi Kamale Harris promijenilo njegovu strategiju odgovorio je da to 'nije važno'.

Samo jednom u suvremenoj povijesti, 1972., dogodilo se da je predsjednički kandidat odustao od svog potpredsjedničkog kandidata: demokrat George McGovern tada se odrekao senatora Thomasa Eagletona iz Missourija, nakon samo 18 dana zajedno provedenih na listi. Eagleton se povukao kad je javnost doznala da se liječio od depresije. Tada je postrožena provjera potpredsjedničkih kandidata, iako su politika i novinarstvo u posljednjih pet desetljeća doživjeli tektonske promjene u pogledu standarda.