američki izbori

Trump poručio: Ništa od debate dok Harris ne postane službena kandidatkinja

26.07.2024 u 09:52

Bionic
Reading

Američki bivši predsjednik i republikanski kandidat na predstojećim izborima u studenom Donald Trump ne želi debatu s vjerojatnom demokratskom kandidatkinjom Kamalom Harris dok ona to ne postane i službeno.

Trump smatra "neprikladnim" raspravljati s Harris sve dok je Demokratska stranka službeno ne imenuje svojom kandidatkinjom za predsjedničke izbore u SAD-u u studenom, priopćio je u četvrtak predizborni tim republikanaca.

"Bilo bi neprimjereno bilo što dogovarati s Harris jer bi se demokrati vrlo lako mogli predomisliti", stoji u priopćenju tima Donalda Trumpa, nakon što je Harris, velika favoritkinja za zamjenu Joea Bidena nakon povlačenja iz kampanje, rekla da je spremna za debatu.

Bivši republikanski predsjednik dogovorio je s Joeom Bidenom dvije debate prije predsjedničkih izbora u studenom, 27. lipnja i 10. rujna.

Harris postaje kandidatkinja krajem kolovoza?

Velika konvencija Demokrata održat će se od 19. do 22. kolovoza u Chicagu i tamo bi Harris, ne bude li imala protukandidata, trebala i službeno biti izabrana za predsjedničku kandidatkinju Demokratske stranke.

Odbor za pravila Demokratske stranke prihvatio je u srijedu plan da se Kamalu Harris službeno nominira za predsjedničku kandidatkinju već 1. kolovoza prije stranačke konvencije, dok bi Harris trebala izabrati potpredsjedničkog kandidata do 7. kolovoza.

No katastrofalna izvedba odlazećeg predsjednika tijekom prvog televizijskog dvoboja natjerala je Joea Bidena u nedjelju da odustane od kandidiranja za drugi mandat, nakon tjedana poziva da napusti utrku zbog zabrinutosti za njegovo fizičko i mentalno stanje.

Nakon toga, njegova potpredsjednica Kamala Harris preuzela je baklju i pokrenula svoju kampanju, sada uz široku podršku među demokratima. Iako velika favoritkinja, još nije službeno imenovana demokratskom kandidatkinjom za izbore u studenom.

“Što se dogodilo s 'bilo kada, bilo gdje',” napisala je Kamala Harris na X-u, referirajući se na rečenicu koju je upotrijebio Trump pozivajući u ožujku Bidena na debatu.