STUDENTI OSMISLILI APLIKACIJU

Testirajte koliko su objektivni mediji koje čitate

Bionic
Reading

Iako nije nerijetko da političari za neuspjeh u kampanji okrivljuju medije, zahvaljujući aplikaciji koju se izmislili studenti zagrebačkog PMF-a odsad se može provjeriti i koliko su doista mediji u kampanji objektivni i jesi li novinarski tekstovi doista neutralni

Studenti pete godine matematike zagrebačkog PMF-a Ivan Gavran i Marko Božić izmislili su aplikaciju koja automatizmom, koristeći nekoliko algoritama strojnog učenja, analizira novinske članke o skorim lokalnim izborima u Hrvatskoj na internetskim portalima i jasno ocjenjuje je li stav koji u njima prevledava pozitivan, negativan ili neutralan, piše Slobodna Dalmacija.

'Kandidati koji izgube na izborima često se tuže kako bi sigurno pobijedili samo da se protiv njih nije vodila bezočna, orkestrirana medijska kampanja. Naša je ideja bila da Makako (naziv aplikacije), nakon što automatski prikupi članke u kojima se spominju kandidati na skorim lokalnim izborima i analizira kako su intonirani, rezultate jasno izloži i na taj način postane pravi 'makako', vjetrokaz, koji pokazuje kako vjetar, onaj medijsko-politički, puše', pojasnio je Marko Božić

Dvojica studenata algoritam su razvila za potrebe vježbi u okviru kolegija Uvod u složeno pretraživanje podataka, a kako većina projekata za vježbe uglavnom propadne, dvojac se odlučio otići korak dalje.

'Makako prikuplja članke s internetskih portala Slobodne Dalmacije, Glasa Slavonije, Dnevnika, Dnevno.hr, Indexa i tportala u kojima se spominju kandidati na skorim lokalnim izborima. Namjera nam je bila da budu zastupljeni mediji iz različitih regija i različitih svjetonazora. Karakteristike tekstova iz kojih algoritam pokušava zaključiti o stavu su riječi koje se spominju, parovi uzastopnih riječi i poneke fraze. Makako pridružuje dojmovima brojke koje govore koliko i kako se pisalo', pojašnjava Božić, dodajući da su taj posao dosad obavljale razne agencije, no Makako posao radi automatski te na taj način štedi i vrijeme.

Sustav sam prepoznaje tekstove, selektira ih prema stavu, plasira na web stranicu, a radi s točnošću između 72 i 80 posto. Naime, algoritam zasad teško prepoznaje situacije kada autor teksta koristi suptilnije načine da izrazi svoj stav ili stav teksta nije puki zbroj značenja manjih dijelova, poput rečenice 'Iako je glumačka postava bila sjajna, redatelj na dobru glasu, filmski efekti najbolji u povijesti, film je samo dobar'.

Aplikacija Makako u pogonu je tek tjedan dana, no sustav je analizirao već više od 700 članaka u kojima se spominje tematika vezana uz lokalne izbore, kandidate, ali i stranke općenito. Od 747 članka, sustav je ocijenio da čak u njih 621 prevladava neutralan stav. Sve rezultate možete vidjeti na stranici http://stav.math.hr.